STO LICA ASPIRINA Verovatno i ne slutite za šta sve može da vam posluži ova mala bela tableta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Odličan je za negu problematične kože, uklanja perut i mrlje od znoja na majicama, ublažava ubode buba i podstiče rast biljaka u vrtu. Evo kako da upotrebite aspirin da biste rešili nabrojane probleme.

1. Problematična koža

Acetilsalicilna kiselina iz aspirina pomaže pri uklanjanju viška ulja s kože i kod ljušćenja mrtvih ćelija s njene površine. Stručnjaci kažu da je odličan u lečenju akni jer smanjuje mogućnost začepljivanja pora. I ljudi koji imaju psorijazu mogu da olakšaju tegobe pomoću aspirina, na primer, da ublaže svrab, kao i crvene mrlje na koži.

Maska za kožu od aspirina - stavite pet aspirina u šoljicu i dodajte oko pola decilitra tople destilisane vode. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Možete dodati i kašiku meda jer je i on veoma dobar za kožu. Masku nanesite na problematične delove kože i ostavite da deluje deset minuta. Isperite toplom vodom.

2. Uklanja perut

Usitnite dva do tri aspirina i pomešajte s količinom šampona koju koristite za jedno pranje. Mešavinu dobro umasirajte u kosu i ostavite da deluje tri do pet minuta pre ispiranja. Aspirin će doprineti smanjivanju upale vlasišta, a time i manjem stvaranju peruti.

3. Ublažava reakcije nakon uboda

Aspirin je zbog svojih protivupalnih svojstava odličan i kod smanjivanja crvenila, oteklina i bola nakon uboda insekata. Recept je jednostavan - navlažite jedan aspirin, stavite ga na mesto uboda i zalepite flasterom. Ostavite da deluje nekoliko minuta i biće vam lakše.

4. Uklanja mrlje od znoja

Usitnite tri aspirina i pomešajte s pola šoljice tople vode. Deo odeće na kojem je mrlja od znoja potopite u tu smesu i ostavite nekoliko minuta. Nakon toga operite na uobičajen način. Ista smesa ukloniće i mrlje od nikotina, trave, ali u tom slučaju je dovoljno potopiti mrlju na petnaestak minuta, pa oprati.

5. Pomaže rastu biljaka

Aspirin sprečava nastanak gljivica, što je važno za rast biljaka u vrtu ili u saksijama na balkonu. Otopite jedan aspirin u litru tople vode, rastvor stavite u bocu sa raspršivačem i pošpricajte po biljkama. Takođe, otopite li komadić aspirina u vazi s vodom, rezano cveće će trajati duže. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading