Prirodno rešenje: Tri kupke za otečene noge
Foto: Shutterstock

Otečene noge su najčešće posledica zadržavanja vode u tkivima donjih ekstremiteta, ali nam se to događa i ako smo premoreni, preterano stojimo ili sedimo. Za rešenje ovog problema, dovoljno je da napravite kupku.

Kupka sa praškom za pecivo u pirinčanoj vodici za otečene noge

Verovatno niste znali da su i pirinač i prašak za pecivo odlični za izvlačenje nagomilane tečnosti u zglobovima i stopalima. Skuvajte pirinač i dodajte dve kesice praška za pecivo. Kupka treba da bude topla (ne vrela), a u njoj držite noge dok se potpuno ne ohladi.

Po sličnom principu možete napraviti i pastu, tako što ćete u pirinčanu vodu dodati veću količinu praška za pecivo i mešati dok se u kuvanju ne zgusne. Nanestite pastu na bolne i otečene zglobove i držite dvadeset minuta, pa isperite mlakom vodom.

Otečene noge smiriće kupus i jabukovo sirće

Obe namirnice imaju sposobnost da pospeše izbacivanje viška nakupljene vode u telu koji će se pri dužem stajanju „sliti“ u noge. Najbolje je da listove svežeg kupusa stavite u vodu da odstoje petnaestak minuta, a onda ih privijete na noge. Tako obložene noge stavite u lavor u kome ste napravili rastvor od vode i tri kašike jabukovog sirćeta. U roku od pola sata osetićete ogromno olakšanje.

Kombinacija mleka i sode bikarbone

Osim što će vas opustiti, hidrirati kožu i otvoriti pore, ova kupka deluje i tako da reguliše pH ravnotežu ćelija. Skuvajte mleko u količini jedne velike šolje, sipajte u mlaku vodu, i dodajte tri velike kašike sode bikarbone. Neka kupka bude topla, a noge u njoj držite dvadesetak minuta, pa blago masirajući običnom vodom isperite noge i posebno stopala. Na taj način ćete prevenirati i pojavu gljivica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading