SVAKI 2. SRBIN IMA OVAJ PROBLEM Stručnjaci otkrili da li cvekla zaista reguliše pritisak
Alo

Niska spoljna temperatura uzrok je povišenog pritiska. Hladnoća deluje na suženje krvnih sudova i pogoršanje određenih zdravstvenih stanja. Svaki drugi stanovnik Srbije ima povišen krvni pritisak, a nebrojeno puta smo čuli da cvekla može efikasno da ga reguliše.

Ovom temom pozabavili su se stručnjaci i prema objašnjenju naučnika sa Queen Mary University u Londonu - čaša soka sveže cvekle deluje kao i antihipertenzivni lek.

Do ovih rezultata došli su kada su pacijenti sa visokim krvnim pirtiskom pili čašu od 250 ml soka sveže cvekle. Imali su prosečno smanjenje krvnog pritiska od oko 8/4 mmHg, što je kod većine pacijenata bila svedenost na "normalan" nivo. Postavlja se pitanje - kako? Cvekla sadrži visoke nivoe supstance poznate kao "neorganski nitrat", kao i drugo lisnato povrće poput zelene salate i kupusa.

Studije ukazuju da svako uvećanje krvnog pritiska od 2 mmHg povećava verovatnoću od smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima za 7 odsto i rizik od moždanog udara za 10 odsto.

"Bolesti srca i krvnih sudova koje mogu da izazovu srčani i moždani udar, ostaju najveći uzrok smrti širom sveta. Međutim, za razliku od nekih drugih ozbiljnih bolesti, srećni smo što možemo da napravimo određene promene u načinu života, koje dramatično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova", rekla je vođa studija, profseroka Amrita Ahluvalija sa Queen Mary University i dodala:

"Ovo istraživanje dokazalo je da dnevna doza neorganskog nitrata može da bude jednako efikasna, kao i medicinski lek u smanjenju krvnog pritiska, a najbolji deo je to što taj prirodni lek možemo da dobijemo od cvekle i drugog lisnatog zelenog povrća", objasnila je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading