BEZ NJEGA SE MOŽE?! Dr Perišić razbija zabludu o slepom crevu, ali upozorava sve koji su ga izvadili
Foto: printscreen/tvprva

Ustaljeno je mišljenje da je slepo crevo čist višak u organizmu i da ničemu ne služi. Ipak, brojna istraživanja pokazuju da to i nije baš istina - predstavlja skladište dobrih bakterija. Korisne bakterije pomažu održavanju metaboličke ravnoteže u crevima i uništavaju štetne mikrobe.

Američki tim iz Medicinskog centra Univerziteta Auk u Severnoj Karolini je tokom serije eksperimenata ustanovio da slepo crevo služi kao "zaštićeni rezervoar" korisnih bakterija, koji "prelazi u akciju" kad se prorede korisne bakterije u debelom crevu.

Šta je zapravo istina kada je funkcija debelog creva u pitanju, da li su oni kojima je odstranjen ovaj organ u većem riziku od obolevanja od kancera i drugih težih bolesti, možemo li ishranom sprečiti teža oboljenja, objasnio je u Jutarnjem na Prvoj gastroenterolog dr Voja Perišić.

"Neke studije govore da nema funkciju, druge kažu da ima. Dobro se sećam jedne poslednje velike studije koja je dokazala da ima veze. U slepom crevu se nalaze sve dobre probiotske bakterije. Ako nema slepog creva, ta imunoregulatorska funkcija otpada", rekao je dr Voja i otkrio kako da oni, kojima je ovaj organ odstranjen, nadomeste njegovu funkciju.

"Uzimanjem probiotika u visokim dozama, a to znači 20 do 30 milijardi svaki dan u jednoj kapsuli. Barem toliko, ja inače volim doze od 50 milijardi. Probiotik kad uđe u creva, on samo prolazi kroz creva i nakon dva meseca njega nema.

Moraju da se uzimaju stalno u visokim dozama. Skuplji su od antibiotika. Rizik da se dobije karcinom kod onih koji nemaju slepo crevo, veći je nakon 50. godine. Kod žena je nešto veći rizik. U zapadnoj Evropi nemaju više karcinoma od nas jer rade skrining, češće su preventive", objasnio je gastroenterolog.

Postoje namirnice kojima se takođe unose probiotici, a dr Voja otkriva koje su:

"Hrana koja je bogata njima je sve lisnato, zeljasto, vlaknasto i naravno citrusi i jabuka, paradajz, paprika, rotkva. To može da digne ono malo korisnih bakterija koje će da blokiraju karcenogenezu. Može da bude sirova, a i termički obrađena. Problem je što mnogi lekari nakon operacije slepog creva ne upozore pacijente na ovo. Oni to moraju da znaju", rekao je dr Perišić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading