Uz laganu vežbu proverite da li bolujete od sindroma iliopsoasa i preduzmite hitne mere
Foto: Shutterstock/Schutterstock

 

Sindrom iliopsoas najčešće se javlja kod sportista (trke s preponama, skok uvis...), ali i kod kancelarijskih radnika kao posledica višečasovnog sedenja, ističu iz ordinacije Master Physical.

Bol u leđima se najčešće javlja pri hodanju, pri silaženju niz stepenice, trčanju, kod ustajanja nakon dugotrajnog sedenja. Takođe, bol u leđima se javlja i nakon dugotrajne vožnje zbog konstantnog pritiska na papučicu gasa, ako se radi o problemu u nozi na desnoj strani. Bol se javlja i pri podizanju opružene noge od podloge, ali i pri šutiranju lopte.

Uzroci su: mišićne prirode (prenaprezanje, spavanje u fetus položaju, sedenje ili čučanje duže vreme, trčanje uzbrdo, vežbe za stomak sa savijenim nogama, udarci nogom), ingvinalne hernije, problem sa slepim crevom...

Mišić iliopsoas je dvoglavi mišić, počinje od lumbalnih pršljenova sa prednje strane i karlične kosti, zatim se pruža ispod stidne kosti sve do pripoja za butnu kost. Zbog svoje teške dostupnosti moguće ga je palpirati na dužini od samo 1,5 do 2 cm. Tako da se dešava da problem sa iliopsoasom zamene nekom drugom dijagnozom.

TEST KOD KUĆE

Legnete na leđa i savijete kolena pod uglom od 10 do 20 stepeni. Jednu nogu podižete uz davanje otpora na tu butinu. Ako je iliopsoas u problemu, izazvaće simptome koji su uokvireni na kraju ovog teksta.

PREPORUČENO LEČENJE

Mirovanje dva do tri dana ukoliko su veći bolovi. Potom obazrivo istezanje najpre pasivno, a potom i aktivno u opsegu do granice bola. Na kraju vežbe za povećanje snage mišića, ne samo iliopsoasa nego i cele lumbosakralne i karlične regije.

 

Najčešći simptomi

*bol u donjem delu leđa

*bol u preponi

*bol u području kuka (uglavnom s bočne strane)

*bol koji se širi duboko u glutealno područje

*pri stajanju, osoba se nalazi u nagnutom položaju ka napred

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading