Kineska metoda: Ukoliko vas bole sinusi dovoljno je da pritisnete ove dve tačke na licu
Foto: Shutterstock

Praksa akupresure se zasniva na tome da dodirom određenih tačaka podstiče se cirkulacija pozitivne Ki energije koja teče kroz 14 meridijana u telu. Donosimo vam metodu akupresure od 6 minuta koja može pomoći da se rešite tegoba uzrokovanim začepljenim sinusima.

Postoje dva mesta na licu gde možete da primenite nežan, ali čvrst pritisak. Prvi korak uključuje korišćenje kažiprsta obe ruke sa kojima treba da pritisnete početak nosa, prostor između obrva. Nakon toga pritisnite početak svake obrve, tako da se oslobodite pritiska na čelu. Držite obe tačke po tri minuta, za brze rezultate.

Gde se nalaze sinusi u telu?

U vašoj glavi postoje četiri para sinusnih šupljina, povezanih uskim prolazima. Sinusi proizvode tanku sluz koja se odliva iz nosa. Pomaže u održavanju nosnog prolaza čistim i sprečava bakterije. Međutim, zbog alergija i infekcija, prolazi se blokiraju što uzrokuje začepljenje sinusa.

Pored akuprsure, kod bolova uzrokovanim začepljenjem sinusa, mogu pomoći sledeći prirodni lekovi:

  • Inhaliranje nad parom - Suv vazduh i sinusi povećavaju pritisak i izazivaju glavobolje i migrene. Inhaliranje nad parom dodaje potrebnu vazduh i podstiče odčepljenje sinusa. Zagrejte vodu do ključanja, a zatim stavite peškir na glavu, pa polako primičite glavu ka posudi sa vodom, ali držite udaljenost od 15 centimentara kako se ne biste opekli. Ne forsirajte se, već budite izloženi pari koliko vam prija. U vodu možete ubaciti i biljke poput bosiljka, majčine dušice ili morsku so.
  • Ispiranje fiziološkim rastvorom - Još jedan uobičajeni tretman za sinusni pritisak i začešljenje je ispiranje fiziološkim rastvorom.
  • Kvalitet sna - Dobar san pomaže telu da se izleči.Prema zdravstvenim stručnjacima, kada ste odmorni, vaše telo može proizvesti više belih krvnih zrnaca neophodnih za napad na viruse i druge bakterije.
  • Hidratacija - Neophodno je da kopnzumirate dovoljno vode i hidrirate se.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading