Čuva zdravlje: I kratka šetnja smanjuje nivo šećera u krvi
Foto: Shutterstock

Zdravstveni problemi kao što je dijabetes tipa 2 mogu biti rezultat čestih ili ekstremnih „skokova“ glukoze, kada količina šećera u krvi padne ispod ili poraste iznad normalnih vrednosti.

Studija objavljena 2009. godine pokazala je da šetnja od samo 2 minuta, nakon obroka može pomoći u smanjenju glikemijskog uticaja obroka, što dovodi do manje ekstremnih skokova nivoa glukoze.

Nova meta-analiza objavljena u Sports Medicine otkriva da čak dva do pet minuta laganog hodanja nakon obroka može pomoći da stabilizuje nivo glukoze nakon obroka.

Istraživači su analizirali rezultate sedam studija koje su istraživale metaboličke efekte sedenja, stajanja i laganog hodanja kako bi utvrdili da li su lagano hodanje i stajanje korisniji od jednostavnog sedenja. Izmerili su njihove efekte na šećer u krvi, insulin i sistolni krvni pritisak.

Analiza je otkrila da je čak i stajanje više snizilo šećer u krvi nego sedenje posle obroka, iako se nije pokazalo kao toliko korisno kao lagano hodanje.

Dok su i lagano hodanje i stajanje umanjili nivoe glukoze nakon obroka, lagano hodanje je značajno snizilo i nivo insulina. Pokazalo se da je stajanje pružilo statistički beznačajnu korist od insulina. Ni jedno ni drugo nije imalo uticaja na sistolni krvni pritisak.

Dr Euan Ashley sa Univerziteta Stanford, koji nije bio uključen u studiju, rekao je:

– Mislim da je poruka da je čak i malo vežbanja dobro. Krećite se više. Ali isto je važan podatak to što se pokazuje da je više fizičke aktivnosti korisnije za zdravlje. Dakle, lagano hodanje je bolje nego stajanje.

Dr Ashley je dodao:

– Dokazano je iz drugih studija, da je brzo hodanje bolje od lagane šetnje. Preporučuje se 150 minuta umerene do intenzivne aktivnosti nedeljno.

Dr Aidan J. Buffey, glavni autor studije na Univerzitetu u Limeriku, u Irskoj je rekao da lagane vežbe pomažu u smanjenju „razvoja insulinske rezistencije, a potom i dijabetesa tipa 2, kao i kardiovaskularnih bolesti, jer su visoki i „skokovi“ glukoze faktor rizika za nastanak ove bolesti“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading