Imate problem sa nadimanjem? Ove navike su glavni krivac
Foto: Freepik

Svi smo u nekom trenutku u životu iskusili nadimanje. Iako nadimanje može biti uzrokovano konzumiranjem veće količine hrane, to nije uvek razlog. Naravno da mnogi načini za lečenje nadimanja imaju veze sa tim kako, kada i šta jedemo, tako da je otkrivanje izvora nadimanja ključ za rešenje ovog neprijatnog osećaja.

Uopšte ne treba dovoditi u pitanje da li ishrana ima jak utisak na nadutost stomaka, međutim ona ne mora da bude presudna. Predstavljamo vam šta sve dovodi do ovog osećaja.

Jedete prebrzo

Kada jedemo suviše brzo unosimo više kalorija, a pritom umemo i da gutamo vazduh koji dovodi do nadutosti stomaka. Ujedno, kada brzo žvaćemo mi progutamo i veće komade hrane koje organizam teže vari, a to dovodi do usporavanja metabolizma, kao i nadutosti. Da ni ne pominjemo da na ovaj način mi često ne možemo da osetimo kada smo siti, pa neretko pojedemo i više nego što nam je zapravo potrebno.

Hrana bez šećera

Većina ljudi se zbog zdravije ishrane prebaci na proizvode na kojima je naznačeno da nemaju šećer, a naročito kada požele da počnu sa dijetom. Međutim, upravo ti proizvodi, kao i oni koji sadrže malo kalorija, mogu da budu odgovorni za nadutost. Naime, veštački zaslađivači imaju manju energetsku vrednost, ali se dosta duže vare, pa mogu da dovedu i do nadutosti.

Sirov kelj

Možda je kelj popularan jer važi za niskokaloričnu hranu, ali on ipak nije idealan za svakoga, a pogotovo za one koji imaju probleme sa nadimanjem. No, ako ste među njima, ali nemate nameru da usporite sa konzumiranjem kelja, makar gledajte da uvek bude kuvan, na vodi ili pari.

Previše soli

Na primer, so je nešto što u velikoj meri doprinosi nadimanju kada se konzumira previše. So čini da naša tela zadržavaju vodu više nego što je potrebno, što može izazvati zdravstvene probleme kao što je visok krvni pritisak. Odličan način da se rešite zadržavanja vode je da vodite računa o nivou natrijuma u ​​hrani.

Konstipacija

Pored toga, konstipacija izaziva nadimanje. Zatvor se može pojaviti iz različitih razloga: određena hrana, stres i dehidracija. Ova vrsta „otpada“ koji se nakuplja u telu remeti probavni sistem tela, a detoksikacija može biti od velike koristi telu u eliminisanju nadimanja, održavanju zdravog pražnjenja creva i uklanjanju viška toksina u telu.

Kako se boriti protiv nadutosti?

Između ostalog, pomoć možete naći u čajevima protiv nadimanja poput nane, morača ili kima. Istovremeno, nije na odmet isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi, kao što je pržena hrana, hrana iz pekare, a naročito lisnata testa, grickalice i gazirani sokovi. Nije preporučljivo ni kombinovanje prostih ugljenih hidrata sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima jer tako stvaramo dodatnu kiselinu u želucu. Dok se problem ne otkloni, najbolje je jesti hranu koju ste sami pripremili u svojoj kuhinji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading