Imate problem sa bolom u šakama i zglobovima? Probajte ove lagane vežbe
Foto: Shutterstock

U akutnoj fazi, ako je razlog bola neka skora povreda, trauma, istegnuće tetiva i slično, takođe je o nivou aktivnosti obavezno se raspitati, kao i za tip vežbi. Ponekad je mirovanje neophodno, a momenat za vežbanje i tip vežbi određuje se u odnosu na sve navedene parametre.

Pokretljivost i fleksibilnost su najvažnije za smanjenje bola u zglobovima

U prvoj vežbi, šake bolnih zglobova su paralelne. Ruke opuštene niz telo, kao i laktovi.

Šake ostaju sklopljene i spuštaju se ka dole, ka struku, a šire i zatežu se lagano samo laktovi. Ponovite vežbu 10 puta.

Bilo da vam je bolan i ukočen samo jedan ili oba zgloba, uradite ovu vežbu sa obe ruke. Povijte šaku u samom zglobu koliko god možete, u obliku pačjeg kljuna.

Dlan, odnosno šaku druge ruke položite preko povijene, odnosno njenih malih zglobova, i vršite pritisak do granice bola. Ponovite za početak pet puta, dozirajte do 10, a ako vam vežba prija, uradite još jednu seriju.

Važna napomena za ovu vežbu! Lakat treba da bude u identičnom početnom položaju, nikako da se i on povija.

Ova vežba je efikasna ne samo za poboljšanje opsega pokreta u zglobu, već i za bolju cirkulaciju u šakama, koja može da bude uzrok trnjenja i osećaja obamrlosti. Prokrvljenost će biti bolja, a samim tim bol, ukočenost i neprijatni trnci manji.

Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa treba da budu pažljive, posebno ako im je bolest u akutnoj fazi a bol intenzivan.

Držeći čvrsto prstima druge ruke mesto gde se, otprilike, opipava puls, otvaramo ka desno, tako da dlan „gleda“ na gore. Sve ove vežbe se rade po 10 puta u seriji, sa obe ruke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading