EPIDEMIOLOZI ZABRINUTI Novi soj korone, najzarazniji do sada, u narednim nedeljama poharaće Evropu
Foto: Pixbay

Soj korona virusa XBB.1.5. mogao bi u narednim nedeljama da se proširi u Nemačkoj i Evropi, kao i da postane dominantna varijanta, rekao je nemački epidemiolog. Ovaj soj zabrinuo je Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja ga je nazvala najzaraznijom podvarijantom kovida ikada otkrivenom. Polovina broja zaraženih u SAD-u ima ovu varijantu.

"Možemo sa određenom sigurnošću da prognoziramo da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji", rekao je Hajo Zib s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu. Prema njegovim rečima, XBB.1.5 susreće se sa gubitkom imuniteta kod ljudi koji su vakcinisani ili su preboleli bolest pre dosta vremena.

Takođe, s obzirom na to da je broj poznatih slučajeva ove varijante u Nemačkoj prilično nizak, nove mere nisu potrebne. Varijanta otkrivena u oktobru vrlo brzo se proširila u SAD-u i od sredine decembra postala je dominanta u tom delu zemlje, dok je u ostalim delovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Ričard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Univerzitetu u Baselu, ali procenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju. Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nemci prebroditi zimu pre nego što se varijanta proširi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading