NAJZDRAVIJA ŽITARICA KOJU JEDU JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ Prava riznica vitamina, čisti telo od toksina, a pored toga smanjuje apetit
EPA

Pre nekoliko godina kinoa se kod nas mogla kupiti samo u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Sada je pronalazimo u skoro svakom većem supermarketu i prodavnici zdrave hrane.

Kinoa ima savršeni odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za ljudsku prehranu.Taj odnos se retko sreće kod biljaka i karakterističan je za meso. Pored toga, kinoa sadrži i dobru dozu vlakana i gvožđa. Pola šolje kinoe sadrži samo 111 kalorija, a ta količina je i više nego dovoljna za jednu osobu kao ručak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ProbHnm (@probhnm)

Pre pripreme kinoe, važno je da se zrna isperu jer sadrže saponin, gorku supstancu koja ih štite od raznih štetočina. Saponin nije štetan za zdravlje, samo je gorkast pa može da pokvari ukus jela.

Popularnost

Da li je zbog toga što je izuzetno zdrava, da li što se kuva samo 20 minuta ili je njen orašast ukus krivac za tu pomamu? Izgleda da je sve to zajedno dovelo do toga da kionoa postane jedna od najpopularnijih žitarica na svetu.

Kod kuvanja držite se pravila- 1 šolja kinoe 2 šolje vode. Voda sa kinoom se stavi da proključa pa se smanji jačina vatre tako da se krčka dok sva voda ne bude apsorbovana, od 15 do 20 minuta. Pre serviranja se samo viljuškom provrti da se zrna razdvoje.

Ako je stavljate u supe i čorbe, vodite računa o tome da se od jedne šolja sirove kinoe dobije 3 i da ona jako dobro upija tečnost. Ako je stavite previše, supa ili čorba će izgubiti svu tečnost.

Zbog svog neutralnog ukusa, kinoa se može kombinovati u raznim jelima. I kao prilog i kao glavno jelo. Ja vam predlažem jednu veoma ukusnu salatu koja je odlična i hladna i topla. Može da posluži kao prilog, kao glavno jelo uz hrskavu salatu od kupusa ili kao hladna salata za poneti na posao kao zdrav ručak.

1. Kinoa salata sa paprikom i tikvicama

Sastojci:

kinoa – 1 šolja

tikvice – 1 komad
beli luk – 1 čen
čeri paradajz – 8 komada
maslinovo ulje
mirođija – 4 – 5 strukova
 

NAČIN PRIPREME

Kinoa se skuva u posoljenoj vodi u donosu 1:2 ili jedna šolja kinoe:dve vode. Kuva se 15 minuta poklopljena i na slaboj vatri. Nakon što se skloni sa ringle ostavlja se poklopljena još 10 minuta. Tikvice se iseku na kocke i proprže u zagrejanoj masnoći. U posudi za salatu se istucaju čenovi belog luka, stavlja se kuvana kinoa, ispržene tikvice i čeri paradajz isečen na polovine. Salata se začinjava solju po ukusu. Mirođija se iseče na sitno i salata se meša. Servira se ohlađena.

2. Kinoa sa piletinom i povrćem

Sastojci:

kinoa – 30 g
pileće šnicle – 1 komad, od buta
tikvice – 1/2 komada (mala)
šaragrepa – 1/2 komada
zelene papričice – 1 komad
krastavac – 1/3 komada
paradajz – 1/2 komada
pečurke – 3 komada
maslac – 25 g
soja sos – po ukusu, ili himalajska so
biber – prstohvat
peršun – za posipanje
 

NAČIN PRIPREME

Kinoa se skuva u blago posoljenoj vodi, ohladi se i ocedi se. Pileća šnicla se ispeče na gril tiganju. Povrće – tikvica, šargarepa, krastavac, paradajz i pečurke se operu. Šargarepa i paradajz se oljušte. Povrće se iseče na tanke kriške. U tiganju sa nelepljivim dnom istopimo maslac i zapržimo prvo šargarepu i pečurke.

Postepeno dodajemo papričicu, paradajz i krastavac. Povrće treba da ostane hrskavo. Dodaje se pileće meso, isečeno na parčiće i kinoa. Začinjavamo sa soja sosom, himalajskom solju i biberom. Serviramo jelo posuto sitno iseckanim peršunom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mario Sarafciger

04.01.2023 12:55

Moja baba ( na Goču ) več 90 godina jede samo Kinoja semenke -zdrava ko dren . U svojoj bašti več 98 godina uzgaja samo Kinoju ,Advokado, Ulje od masla(maslinovo ulje)