VARLJIVO VREME JE OPASNO ZA JEDNU GRUPU LJUDI Kardiolog Mitrović savetuje u kom slučaju se mora hitno kod lekara
Foto: Youtube/Printscreen

Od početka zime temperature su potpuno iznad proseka za ovo doba godine, te je profesor dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Srbije, objasnio kako da zaštitimo svoj organizam, prenosi RTS.

Kako je napomenuo doktor, svakog dana Urgentni centar primi oko 600 pacijenata. Ko su pacijenti koji najčešće traže pomoć?

"Za ove praznične dane bilo je mnogo više mehaničkih povreda, tuča, prejedanja, prekomernog unosa alkohola, kao i bolesti koje se javljaju zbog nedovoljnog sna", rekao je prof. Dr Predrag Mitrović.

Kardiolog ističe da temperatura vazduha koja nije očekivana u ovom periodu godine utiče na pacijente koji su obično u ovo doba godine stabilni zdravstveno. Poremećaji pritiska i temperature vazduha utiču na naš organizam. Nekontrolisano raste krvni pritisak, a tu je i pogoršanje astme, plućnih bolesti, infarkti miokarda.

"Hipertenzija dominira kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. Okidači kod srčanih bolesnika su vremenski uslovi koji se menjaju tokom dana. Treba pratiti savete lekara. Brzina prilagođavanja organizma na ove vremenske prilike je individualna. Prosek ne postoji,", rekao je profesor Mitrović.

Napomenuo je da bol, bilo koje vrste u našem organizmu najavaljuje da nešto nije u redu, te ukoliko ga osetite odmah potražiti pomoć lekara. Dr Mitrović je za kraj savetovao više odmora, manje hrane i dosta sna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading