STRUČNJACI OTKRILI ISTINU Da li je jeftinije ostaviti grejanje upaljeno ceo dan, ili ga paliti i gasiti
Foto: Shutterstock/Ilustracija A.V.

Grejna sezona je zvanično odložena, zbog povoljnih vremenskih uslova, ali bez obzira što nas lepo vreme i dalje služi, mnogi su već uključili grejanje.

Iako mnoga domaćinstva odlažu ovaj trenutak, ima i onih koji grejanje uključuju čim temperatura prvo padne. Međutim, kao i uvek, nedoumice su oko korišćenja centralnog grejanja i da li je tačno da ako neometano radi ceo dan, štedi novac.

Kako piše "LADBible", odgovor, kao i na većinu stvari, nije jednostavan. Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grejanja na niskom nivou tokom celog dana radi uštede samo mit. S jedne strane, ostavljanjem grejanja uključenim ceo dan, kotao će morati da radi na održavanju temperature na podešenom nivou, a vi ćete trošiti energiju ceo dan u poređenju sa podešavanjem da grejanje počne u izabrano vreme.

Međutim, ako je dom hladniji, biće vam potrebno više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje. Zbog toga preporučuju korišćenje tajmera. Ovo omogućava da se grejanje uključuje i isključuje kada vam je najpotrebnije i ne morate da brinete da ćete zaboraviti da ga isključite.

Mnogi stručnjaci se slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno zagrevanje vašeg doma da otkrijete gde toplota izlazi. Ako je dom dobro izolovan, trošićete manje energije bez obzira na to da li ceo dan ostavite grejanje ili koristite tajmer. Što su gubici toplote manji, to ćete manje energije potrošiti da postignete ugodnu temperaturu u domu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading