NISU NI PUŠENJE, NI LOŠA HRANA Doktor objasnio šta je glavni uzrok prerane smrti, a niko mu ne pridaje značaj
Foto: Printscreen

Prema izveštajima, predugo sedenje uticalo je na ljude iz 21 različite zemlje. Ova studija je jedna od najvećih studija objavljenih na ovu temu i otkriva koliko je sedentarni način života štetan po zdravlje. Ako radite u kancelariji ili od kuće, ili bilo koji posao koji uključuje sedenje, trebalo bi da znate koliko je važno praviti pauze tokom tog vremena.

Kancelarijski poslovi uvek su predstavljali prijetnju pronalaženju vremena za kretanje tokom dana. To, nažalost, može da izazove ozbiljne posljedice po zdravlje populacije. Sedenje između šest i osam sati dnevno povećava relativni rizik od bolesti srca i prerane smrti za oko 12 do 13 odsto, u poređenju s ljudima koji sede manje od četiri sata dnevno. Ako povećate to vreme na osam sati, relativni rizik raste na neverovatnih 20 odsto, objašnjava ruski doktor Aleksandar Masnjikov!

Lekari upozoravaju ljude sa ovakvom vrstom posla da češće prave pauze za kretanje. Kako su objasnili u Klinici Mayo, ovakav način života postaje rutinski i vezuje se za zdravstvene komplikacije poput krvnog pritiska, gojaznosti, visokog šećera u krvi, ali i viška viscelarne masnoće. To je masnoća koja se stvara oko organa u blizini stomaka.

Nakon pregleda 13 studija koje se bave vremenom sedenja u odnosu na količinu nečije dnevne aktivnosti, istraživači su zaključili da su oni koji su sedeli više od osam sati dnevno, i to bez fizičke aktivnosti, imali rizik od smrti sličan onom koji predstavljaju gojaznost i pušenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading