BOL U KUKOVIMA JE OPASAN SIMPTOM Evo šta može značiti i kad treba hitno kod lekara
Foto: Shutterstock

Često se uz bolove u kukovima javljaju i bolovi u donjem delu tela, a uzroci mogu biti različiti. Ako bol koji osećate dolazi iz donjeg dela leđa, kuka ili oboje, može li to biti nešto drugo? Bol u leđima i kukovima se često javljaju u parovima, tako da može biti teško shvatiti odakle bol zapravo dolazi.

Kako su kosti samo deo strukture koja može da izazove bol, treba misliti i na zglobove, mišiće, tetive, nerve, krvne sudove.

1. ARTHRITIS

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika ove bolesti, a najčešći su: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis.

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvata hrskavicu i vremenom značajno smanjuje njenu funkciju. U veoma teškim slučajevima dolazi do potpunog oštećenja hrskavice, što znači da se ne smanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob. To dovodi do simptoma kao što su bol u zglobovima, otok, a ponekad i nepokretnost. Takođe se često javlja u istrošenim zglobovima, kao što su oni u kukovima, prema Američkom udruženju ortopedskih hirurga.

UZROCI – Glavni faktori rizika za njen nastanak su godine, povreda, pol (češće kod žena), genetska predispozicija, često naprezanje zglobova i gojaznost.

SIMPTOMI – Dr Šah navodi da se bolovi mogu javiti u celim leđima, do zadnjice, a ponekad i u nozi. Bol može ometati hodanje i druge aktivnosti.

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE – Pre svega lekar treba da utvrdi šta je u pitanju, da li je u pitanju osteoartritis ili druga vrsta artritisa. Lečenje se zasniva na nekoliko smernica. Uz lekove protiv bolova i neizbežnu fizikalnu terapiju koriste se i antiinflamatorni lekovi. U nekim slučajevima je neophodno hirurško lečenje. Stres takođe pogoršava ovo stanje.

2. DISK HERNIJA

Disk hernija je rezultat degenerativnih promena na intervertebralnom disku, hrskavičnom amortizeru koji se nalazi između dva pršljena. Ti diskovi se mogu pomeriti i polomiti.

UZROCI – Prelomi ili oštećenja mogu nastati usled lošeg držanja tela, podizanja teških predmeta, uvrtanja, savijanja, povrede ili starosti.

SIMPTOMI – Uz bol u donjem delu leđa, može doći do pritiska na nerv i izazvati bol u kuku. Osim bola, koji se širi kroz nogu, hernija može izazvati i neurološke simptome kao što su peckanje u nogama i slabost pojedinih mišićnih grupa noge.

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE – Lekar će vas pregledati i postaviti pitanja o vrsti bola i gde se javlja, a može da naloži i određene testove da vidi da li se disk pomerio. Lečenje uključuje lekove protiv bolova ili terapiju, a ponekad i operaciju. Problemi sa diskom se javljaju često i ne moraju uvek da izazovu simptome.
 

3. STENOZA KIČME

 

Spinalna stenoza znači suženje kičmenog kanala i otvora u kičmi, a postoji pritisak na nerve. Uprkos nazivu, ovo stanje takođe može izazvati bol u kuku.

UZROCI - Starost je jedan od faktora rizika za nastanak ovog stanja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 60 godina.

SIMPTOMI – Ovo stanje neće uvek izazvati simptome, ali ponekad može dovesti do utrnulosti i bola.

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE - Ukoliko lekar posumnja na ovo stanje, od vas će biti zatraženo da se sagnete napred, nazad i bočno, a ovakvi testovi mogu pomoći prilikom traženja potvrde dijagnoze. Terapija uključuje terapiju kod fizijatra i antiinflamatorne lekove. Operacija je poslednje sredstvo.

4. SINDROM SAKROILIJAČNOG ZGLOBA

To je zglob koji apsorbuje sve "udare" između gornjeg dela tela, karlice i nogu.

UZROCI – Postoji mnogo uzroka za nastanak ovog stanja, kao što su padovi na zadnjici, dugotrajno intenzivno vežbanje, gojaznost ili abnormalnosti u hodanju.

SIMPTOMI – Ako dođe do povrede ovog zgloba, može se javiti bol u kuku i preponama.

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE – Lekar može da postavi dijagnozu na osnovu testova i pregleda. Lečenje može uključivati vežbe istezanja ili lekove protiv bolova. Ponekad injekcije steroida mogu pomoći protiv zapaljenog procesa.

5. UGANUĆE I ISTEGNUĆE

Postoji razlika - uganuće je povreda ligamenta koji povezuje više od dva zgloba. Uganuće je povreda mišića ili tetive. Sve se može pojaviti kao bol u kuku.

UZROCI – Pad ili povreda mogu biti uzroci, kao i nagli okreti, savijanje ili podizanje.

SIMPTOMI – Može izazvati bol, otok, otok, grčeve ili otežano kretanje.

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE - Lekar će pregledom postaviti dijagnozu, a lečenje se odvija antiinflamatornim lekovima i terapijom koju propisuje fizijatar.

6.UKLJEŠTENI NERV

Uklještenii nerv u donjem delu leđa naziva se radikulopatija.

UZROCI – Može se desiti ako se vaš disk pomerio i vrši pritisak na nerv. Uzrok mogu biti i promene koje se javljaju u starosti.

SIMPTOMI – Uklješteni nerv može da izazove bol u leđima, nozi i kuku.

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE – Lekar će obaviti neophodne preglede, a lečenje zavisi od toga gde se nalazi uklješteni nerv.


7. SNAŽNI FLEKSORI KUKA

Pregibači kuka se nalaze na prednjem delu kukova i pomažu nam da se krećemo.

UZROCI – Uzrok može biti produženo sedenje na poslu ili kod kuće.

SIMPTOMI – Mogu da izazovu bol u donjem delu leđa i kukovima.

LEČENJE I TERAPIJA – Lekar će proveriti fleksibilnost i verovatno savetovati rendgenski snimak, a lečenje uključuje terapiju sa fizioterapeutom i svakodnevno istezanje

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading