ZOVU GA ELIKSIR ŽIVOTA Čaj od ove biljke je melem za srce, jetru, želudac
Foto: Shutterstock

Ovas ili zob se oduvek koristio u tradicionalnoj medicini. Eliksiri od ovasa se koriste kao stimulans za nesanicu, mentalnu iscrpljenost, fizički umor. Kupke od ovsene kaše pomaže kod reumatizma, gihta, išijasa i nekih kožnih oboljenja. Slama od zobi se koristi kao atidijabetečko, diuretičko i antiseptičko sredstvo.

Čaj od ovsa najčešće se koristi kod ublažavanja simptoma prehlade, gripa, infekcija, a naročito je pogodan za ljude koji pate od povišenog holesterola, krvnog pritiska, triglicerida...

Čaj od ovsa je pogodan za jačanje srca i krvnih sudova, a i kao prevencija moždanog i srčanog udara, bolesti želuca i jetre.

Ovas je bogat moćnim fotosterolima, supstancama koje čiste krvne sudove i organizam od toksina, a veoma pozitivno deluje i na nervni sistem.

Čaj od ovsa se pokazao i kao dobro rešenje nakon hemioterapije, a svojim lekovitim svojstvima pomaže da se organizam oporavi. Ukoliko ste ljubitelj kaša, možete ovas konzumirati i sa svežim voćem.

Recept plus - Ovsena kaša sa jabukom i orasima

Sastojci:

  • 30 g ovsenih pahuljica,
  • 100 ml vode,
  • pola jabuke, kašika meda.

Priprema: Isperite pahuljice u cediljci, pa ih ubacite u manju šerpu. Prelijte ih sa tek toliko vode da ih prekrijete i kuvajte pet minuta ili dok voda ne ispari. Potom dodajte izrendanu jabuku i jednu kašičicu meda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading