SPAS ZA LJUDE SA HIPERTENZIJOM Evo kako sniziti pritisak za 2 minuta pomoću brzo delujućih lekova
Foto: Youtube/Printscreen

Visok krvni pritisak ne javlja se samo kod starijih osoba. Više od jedne trećine mladih od 16 do 34 godine pati od nekog oblika hipertenzije.

Nedavno su istraživanja otkrila da čak i blagi oblici ovog stanja mogu dovesti do preranog starenja i oštećenja mozga.

Pored lekova, postoje i alternativni načini za smanjenje krvnog pritiska.

Navodimo šest prirodnih i brzo delujućih lekova koji će vam pomoći da držite krvni pritisak pod kontrolom.

Badem

Svakodnevno jedenje šake sirovih badema može značajno uticati na održavanje visokog krvnog pritiska.

Oni su ključna komponenta dijetetskih pristupa jer su bogati nezasićenim mastima koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi, ublažavaju upale arterija i snižavaju krvni pritisak.

Iako su bogati mastima i kalorijama, bademi takođe pomažu u gubitku težine i izgradnji mišića, što znači da promovišu zdravu cirkulaciju.

Kada se jedu sa drugim orašastim plodovima koji snižavaju krvni pritisak, kao što su orasi, bademi su jedna od najkorisnijih namirnica za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ljuta paprika

Ljuta paprika je jedan od najbržih načina za snižavanje krvnog pritiska. Ova hrana širi krvne sudove i pomaže da krv slobodnije teče, a samim tim i smanjuje krvni pritisak i pritisak krvi na zidove arterija.

Pomešajte jednu ili dve kašičice ljute paprike u toploj vodi sa medom i aloe verom i imate moćan domaći lek protiv hipertenzije.

Ako je ovo piće previše ljuto za vaš ukus, pojedite što više ljutih papričica uz obrok.

Kokosov sok

Bogat kalijumom, elektrolitima i drugim važnim hranljivim materijama, dokazano je da kokosov sok značajno snižava krvni pritisak kod većine ljudi koji ga piju.

Nedavno istraživanje je pokazalo da je uzimanje kokosovog soka dovelo do značajnog smanjenja sistolnog krvnog pritiska kod 71 odsto ispitanika, dok je 29 odsto postiglo značajno smanjenje dijastolnog krvnog pritiska.

Kakao

Bogat flavonoidima i drugim antiinflamatornim hranljivim materijama, kakao je još jedno dijetetsko oružje protiv hipertenzije.

Flavonoidi u kakau deluju kao adaptogeni, pomažući telu da se bolje nosi sa stresom, čestim uzrokom hipertenzije.

Osim toga, oni takođe pomažu u snižavanju hormona stresa, koji igraju ključnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska.

Brojne studije su otkrile da flavonoidi u kakau dovode do smanjenja krvnog pritiska za 4,7/2,8 mmHg i da štite od srčanih oboljenja koja su često povezana sa visokim krvnim pritiskom.

Kurkuma

Jedna od poznatih nutritivnih prednosti kurkume odnosi se na njenu sposobnost da smanji upale u celom telu.

Pošto je zapaljenje primarni uzrok visokog holesterola i visokog krvnog pritiska, smanjujući upalu, kurkuma pomaže u poboljšanju kardiovaskularne funkcije i održavanju zdravog protoka krvi.

Kada se uzima sa crnim biberom, pomaže u opuštanju krvnih sudova i uklanjanju naslaga koje često dovode do visokog krvnog pritiska. Kurkuma je takođe prirodni razređivač krvi, što je još jedan način na koji se ova moćna biljka bori protiv hipertenzije.

Beli luk

Studija iz 2010. u Australiji pokazala je da je beli luk još jedan prirodni lek koji snižava nivo holesterola i visok krvni pritisak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading