Lako do ČVRSTE GUZE uz savete fizioterapeuta Oliveru Popović
Schutterstock

Mišići zadnjice su odgovorni za pokrete u zglobu kuka, ali umnogome utiču i na aktivnost donjih leđa i kolena, ističe Olivera Popović iz orinacije Master Phiysical. Aktiviramo ih kada zakoračimo, iskoračimo, čučnemo, kada prelazimo u sedeći položaj i kad se dižemo, kada stojimo, hodamo, trčimo… Ukoliko su gluteusi slabi, sve ove aktivnosti se mogu slabije izvoditi.

Problemi tokom stajanja - Da li vam se desilo da prilikom stajanja duže od 15 minuta počnu leđa da vas bole? Razlog tome može da bude slabost mišića zadnjice.

Višečasovno sedenje - Kod osoba koje dugo sede dolazi do skraćenja mišića pregibača kuka, tako da dolazi do inhibicije glutealnih mišića, njihovog istezanja i slabljenja. Posledica toga je loše držanje trupa i tegobe u leđima.

Penjanje uz stepenice - Ova aktivnost zahteva mnogo snage gluteusa, pa u slučaju da su slabi, možete imati poteškoća.

Loša postura - Slabi gluteusi dovode do veoma lošeg držanja trupa. Ukoliko to traje duži vremenski period, pored lošeg vizuelnog efekta u držanju tela, razviće se bolovi u leđima i kukovima.

Bolovi u kolenu - Ukoliko su gluteusi slabi, adekvatna kontrola pokreta u kolenu izostaje, pa koleni zglob  dobija pogrešnu šemu pokreta, što vremenom izaziva bol.

Ukoliko se pronalazite u ovim primerima, definitivno je vreme za jačanje zadnjice. Važno je početi s lakšim, a kasnije sa složenijim vežbama, uključivši mišiće za cele noge. Odgovor na pitanje s početka teksta: Vežbe za zadnjicu su potrebne svima - i ženama i muškarcima podjednako.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading