Obratite pažnju! Ovi simptomi upozoravaju na anemiju
Foto: Shutterstock

Od manjka gvožđa nokti postaju lomljivi i deformirani, kosa pojačano ispada i kod žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ako imate neke od navedenih simptoma, važno je da što pre uradite analizu krvne slike, na osnovu koje lekar postavlja dijagnozu. Uzroci manjka gvožđa u organizmu zavise od starosti osobe i vrlo su različiti. Osetljive grupe su deca u fazama brzog razvoja, žene u reproduktivnom periodu, trudnice i dojilje, i osobe koje ne mogu da unesu dovoljno gvožđa ishranom.

Kod dece se manjak gvožđa ispoljava čestim infekcijama, manjkom koncentracije, umorom, a manja deca (do tri godine) u tom stanju izražavaju pojačanu sklonost unošenju predmeta u usta koji nisu jestivi. Nekad dolazi i do manjka apetita. Oko devet odsto žena pati od manjka gvožđa u krvi, a gotovo 40 odsto devojčica i mladih žena u periodu od 11. do 24. godine imaju problema s nedostatkom gvožđa u organizmu, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja proizvođača hrane u kom je učestvovalo 10 000 ljudi.

Jedan od krivaca su i energetska pića bogata kofeinom, koji može da spreči apsorpciju minerala i gvožđa u organizmu.

Nedostatak se leči pojačanim unosom gvožđa i suplementima. Tokom lečenja potrebno je biti pod stalnim nadzorom lekara, koji prati parametre krvne slike. Retko je potrebno intravenoznim putem lečiti anemiju, tablete su vrlo efikasne. Kod žena u reproduktivnom periodu pojava anemije češća nego kod muškaraca iste dobi, zbog menstrualnih krvarenja, pa ponekad zahteva detaljniji ginekološki pregled, ali većinom se uspešno leči nadoknadom gvožđa. Anemija je česta fiziološka pojava i u trudnoći (deo je promena koje nastupaju kao prilagođavanje tela trudnoći). Terapija za trudnice je ista - pojačan unos gvožđa hranom ili napicima. U većini slučajeva pojačane potrebe organizma ne prati i pojačan unos gvožđa. Stručnjaci naglašavaju da se manjak gvožđa može sprečiti ishranom bogatom gvožđem, koja uključuje crveno meso i zeleno lisnato povrće, kao i dovoljnim unosom vitamina C, koji pospešuje apsorpciju gvožđa, i smanjenim unosom kave i čaja, koji onemogućavaju apsorpciju gvožđa.

U organizmu se gvožđe taloži u vrlo malim ali vrlo bitnim količinama i, kada se ukaže potreba za gvožđem tokom stanja poput rasta i razvoja ili trudnoće, ono se troši iz tih zaliha. Kad potrošimo sve zalihe, potrebno ih je nadoknaditi - adekvatnom ishranom. Zato je važno u jelovnik uvrstiti namirnice bogate ovim mineralom, važnim za naš organizam. gvožđe se nalazi u iznutricama (teleća i kokošija jetra), nemasnom mesu, živini, ribi (sardine), jajima, žitaricama, orašastim plodovima i semenkama, voću i zelenom lisnatom povrću (spanać, blitva, kelj, brokoli, prokelj, kupus) i mahunarkama (pasulj, grašak).

Koliko često nemate energije za uobičajeni trening?

Nizak nivo gvožđa može da bude razlog što ne možete do kraja da odradite uobičajen trening. Češće ćete ostajati bez daha, ne samo u vreme treninga nego i tokom laganije šetnje. Bez dovoljno gvožđa u krvi organizam je “gladan” kiseonika.

Infekcije ili promene u mokraći mogući su pokazatelj bolesti

Česte infekcije, naročito respiratornog trakta, još jedan su simptom nedostatka gvožđa. Propratna pojava anemije može da bude i promena boje mokraće, ali ne mora nužno, već može da ukazuje na neku ozbiljniju postojeću bolest.

Ako nema gvožđa - nema efikasnog snadbevanja tela kiseonikom

Kako telo gvožđe koristi za proizvodnju hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi efikasnijem prenosu kiseonika, kada u organizmu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, organizam će se osećati - iscrpljeno.

Zdravlje dolazi iz ribe, jaja i mahunarki

Najbolji izvori su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke. Dnevno se preporučuje unos 2 do 3 porcije namirnica iz grupe mesa, ribe, jaja i mahunarki. Porcija mesa ima 75 do 100 grama.

Komentari (0)

Loading