Ublažava tegobe: Gavez kao prirodni lek za bol u kostima i artritis
Foto: Shutterstock

Supstance koje čine gavez tako lekovitim su tanin, etarska ulja, holin, sluz i sastojci koji se retko nalaze u drugim biljakama – alantoin i auksin. Alantoin i auksin se nalaze i u korenu i u listu gaveza. Alantoin ima svosobnost da regeneriše i pravi nove ćelije što se posebno značajno u slučaju različitih rana (povrede sa posekotinama), ispucale kože ili drugih povreda. Auksin pojačava dejstvo alantoina, i zato je njihova kombinacija dobitna.

Kada se koristi sveža biljka, kada tinktura, a kada mast gaveza

Najbolje bi bilo da se o pojedinostima raspitate kod nekog ko se bavi lekovitim biljem. Ako ne možete da pronađete svež gavez, koritite tinkturu, ali ne više od nekoliko kapi. Gavez ima sposobnost da deluje direktno i snažno na nervni sistem, pa ga zbog toga treba koristiti u kontrolisanim i malim dozama. Tinktura gaveza ublažava bolove čiji su uzrok neuralgije, posebno u delu glave. Za upotrebu kod gihta i kostobolje, na primer, treba uzeti sveže nastrugani koren gaveza i staviti na mesta koja bole. Od lišća i korena gaveza pravi se esktrakt koji se posle pravilnog doziranja dodaje kremama, melemima ili masti.

Nemojte ga stavljati na otvorene rane

Studije su pokazale da sastojci gaveza mogu da pomognu kod zarastanja rana. Međutim, nikako ga nemojte stavljati direktno na veće otvorene rane, deluje na površinske, kao što su ogrebotine ili oderotine. Takođe, ne treba ga koristiti kod rana koje su inficirane i kod kojih se razvija neki proces, prisustvo bakterija, i slično. Tinktura gaveza se preporučuje kod upale vena. Još je delotvornija ako se napravi kombinacija sa kantarionovim uljem ili tinkturom kantariona, ili gospinom travom.

Bol u zglobovima, otok, paraliza, astma

Gavez se pokazao efikasnim u ublažavanju simptoma osteoartritisa, ali i povreda, kao što su uganuća, i bolova koji ih prate. Masti i gelovi od korena gaveza ublažiće bolove u gornjem i donjem delu leđa. Iskustva kažu da je u slučajevima paralize dobro priviti lišće svežeg gaveza na noge ili ruke. Takođe, lišće se koristi i kao dodatak mastima i kupkama za reumatske bolove, bol u kostima, diskopatiju i poboljšanje cirkulacije. Delotvoran je i posle ujeda insekata, umiruje kožu.

Koren od gaveza

Koren gaveza je delotvoran kod bubrežne bolesti, poremećaja želuca, obilnih i bolnih menstruacija. Pomaže i kod bronhitisa, upale pluća, čira, odnosno krvarenja u želucu. Koristi se tako što se sušeni koren usitni i izgnječi, pa stavi u mlaku vodu. Tako se dobija i smesa koja se stavlja na obolela i bolna mesta. Vodica za ispiranje usta pravi se na isti način, izdrobi se suvi koren gaveza i pomeša sa toplom vodom i kamilicom. Izuzetno je efikasna kod dentalnog apscesa i upale sluzokože usne duplje i desni. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading