Ne ignorišite: Ovo su simptomi koji upozoravaju na visok krvni pritisak
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to imate li vremena da svakodnevno kuvate domaće i zdrave obroke ili da redovno posećujete lekara, ovo su glavni koraci u preventivi i očuvanju zdravstvenog stanja.

Ono na šta mnogi zaboravljaju jeste praćenje nekih vitalnih pokazatelja u kakvom je stanju telo, kao što je redovna analiza kompletne krvne slike. Jedan od takvih parametara je i krvni pritisak, jedan od najvažnijih znakova toga šta se događa u organizmu i da li on funkcioniše normalno, odnosno da li srce pravilno pumpa krv kroz krvne sudove.

Nije potrebno previše pričati o tome zbog čega krvni pritisak mora da ostane u normalnim granicama — kada je povišen, može dovesti do oštećenja organa i tkiva u kratkom vremenskom periodu, a kada je nizak pokazuje da tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika. Ni jedno ni drugo nije dobro, pa je vrlo važno pratiti krvni pritisak.

Šta je povišen krvni pritisak?

Arterijska hipertenzija (povišen krvni pritisak) stanje je u kome je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90mmHg kod ljudi starijih od 18 godina, navodi Svetska zdravstvena organizacija
Može da se javi kao sistolna ili dijastolna hipertenzija, ali najčešće su povišena oba pritiska.

Ovo stanje smatra se jednom od najčešćih bolesti današnjice — čak trećina odrasle svetske populacije ima probleme s pritiskom, ali ova statistika varira od regiona do regiona u zavisnosti od godina, načina ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih faktora koji utiču na pritisak.

Kako ga prepoznati?

Arterijska hipertenzija ima vrlo malo simptoma, a može proći čak i bez njih.

Najčešće se javljaju glavobolja, uglavnom u predelu potiljka, potom zujanje u ušima, nestabilnost tokom hodanja, nesvestica, nedostatak vazduha, ubrzan ili nepravilan rad srca i bol.

Merenje krvnog pritiska u kućnim uslovima je vrlo važno jer su analize pokazale da pacijenti neretko u medicinskoj ustanovi imaju viši pritisak nego u svom domu, pa bi osobe koje pate od visokog pritiska trebalo da poseduju aparat kako bi redovno pratili svoje stanje.

Za merenje krvnog pritiska koristi se poseban uređaj, a ukoliko ga ne posedujete i sumnjate na povišen pritisak obavezno pozajmite uređaj od nekoga ili posetite prvu apoteku u kojoj se pruža usluga merenja.

Važno je znati da prstima nije moguće izmeriti pritisak, već samo puls, pa je tako ključno da se prati bilo koja promena i simptom koji bi mogao da ukaže na probleme s pritiskom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading