U njih ne treba da verujete: Pet mitova o neplodnosti
Foto: Shutterstock

Neplodnost i problemi sa plodnošću su uobičajeni problemi kod žena, međutim, saveti koje možda čujete nisu samo beskorisni, već su ponekad jednostavno pogrešni.

Samo treba da se opustite

Iako je istina da bi manje stresa moglo pomoći kod problema sa plodnošću uzrokovanih hroničnim stresom, neplodnost nije čisto psihološki problem. Većina ljudi još uvek ne vidi neplodnost kao medicinsko stanje, dok ih nećete čuti da ovaj savet daju nekome sa artritisom ili Alchajmerom. Neplodnost je medicinsko stanje. Vaše fizičko, reproduktivno zdravlje ne može se popraviti pozitivnim razmišljanjem, odmorima ili promenom načina razmišljanja.

Morate da se trudite više i češće

Plodnost je mnogo više od samog seksa. Reći paru da se više trudi može biti demorališuće i na kraju neproduktivno. Postoje stvari koje jednostavno ne možemo da kontrolišemo, a plodnost spada u tu kategoriju. Prema rečima stručnjaka, oko 50% parova koji se podvrgnu lečenju neplodnosti imaju šanse da se izleče. Međutim, neki problemi neplodnosti reaguju nižom stopom uspeha. Ovaj mit može biti posebno obeshrabrujući za parove koji ne mogu da podnesu fizičke, finansijske ili psihološke troškove tekućih tretmana plodnosti.

Plodnost je pitanje žena

Žene su često na meti oko pitanja trudnoće, ali neplodnost podjednako pogađa oba pola. U stvari, svaki pol ima svoj skup simptoma, koji mogu ukazivati na neplodnost, kao što su bol u testisima ili promena u toku menstruacije.

Godine utiču samo na plodnost žena

Iako je istina da plodnost žena opada sa godinama, žene nisu jedine koje doživljavaju promene plodnosti kako stare. Žene doživljavaju značajan pad plodnosti, ponekad i do 50%, između 32. i 37. godine, kažu stručnjaci. Poput ženske neplodnosti, stope muške neplodnosti se povećavaju sa godinama. Posle 40 godina, muškarac će verovatno početi da primećuje smanjenje zapremine sperme i pokretljivosti spermatozoida.

Ako već imate dete, ne morate da brinete o neplodnosti

Čak i ako par već ima dete ili decu, kasnije se mogu suočiti sa poteškoćama u začeću. Ovo je nešto što se zove sekundarna neplodnost. Većina uzroka sekundarne neplodnosti je verovatno ista kao i kod primarne neplodnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading