Postoji objašnjenje: Zbog čega menstruacija može da kasni, a nije trudnoća?
Foto: Shutterstock

Čak i one žene koje nemaju nikakav problem, mogu da dožive jednom godišnje izostanak ili poremećaj menstrualnog ciklusa.

Razlozi mogu biti različiti i redovan pregled kod lekara je najbolje rešenje, međutim, uvek može da se desi iznenadna promena podstaknuta nečim iz prethodnog perioda na šta nista ni obratile pažnju.

Šest potencijalnih razloga zbog kojiih vam je možda izostala ili zakasnila menstruacija ovog meseca:

Stres/trauma

Stres je sveprisutan i ne postoji osoba koja se nije srela sa ovim problemom. To je individualno osećanje i ono što je stresno za vas, za nekog drugog možda nije. Uglavnom, stres utiče na hormone i reproduktivne organe, pa ukoliko je vaša menstruacija postala neredovna, razmislite šta ste sve prošli u proteklom periodu, koliko ste se nervirali i da li ste uspeli da budete srećni.

Sindrom policističnih jajnika

Ovaj sindrom karakteriše dosta različitih simptoma, ali jedan od onih koji može ukazati na poblem je svakako izostanak menstruacije. Za svaki slučaj, obavezno idite kod lekara.

Godine

Normalne su promene u menstrualno ciklusu ukoliko ste na kraju tridesetih i na ulasku u četrdesete godine. To je prirodan proces koji ne treba da vas zabrinjava, a kako biste što lakše prošli kroz tu fazu života, u ishranu unesite proteine, masnoće, ali visokokvalitetne i dosta vlakana.

Problemi sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda je povezana sa našim reproduktivnim organima, pa luči manje ili više nego što treba svojih hormona, to će dosta uticati i na menstrualni ciklus.

Lekovi

Antidepresivi, lekovi za krvni pritisak, ali i neki lekovi protiv alergija mogu uzrokovati ovakvu situaciju. Čak i antibiotici nisu normalno stanje za organizam, pa unos bilo kakvih lekova može uticati na menstruaciju koja će se stabilizovati čim završite terapiju.

Putovanja

Najbezazleniji razlog, lako rešiv, ali svakako se ne dešava često. Promena klime, mesta pomešani sa nesanicom i umorom, utiču i na menstrualni ciklus. Naročito ako prolazite kroz različite vremenske zone, mada nisu retki slučajevi ni ako promenite grad, da ta promena se odrazi na organizam u vidu izostanka menstruacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading