Izborite se sa talasima vrućine: Trik koji će vam pomoći da lakše zaspite u periodu menopauze
Foto: Shutterstock

. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "Menopause", postoji jedan čin brige o sebi koji žene u menopauzi mogu učiniti kako bi poboljšale kvalitet svog sna .

Konkretno, istraživači su želeli da se udube u oblast refleksologije i masaže – zanimalo ih je da li masaže stopala mogu poboljšati raspoloženje i kvalitet sna. Radili su sa grupom od 70 Turkinja koje su prolazile kroz menopauzu, od kojih je polovina primala masažu stopala svakog dana tokom nedelju dana, a polovina nije. Istraživači su zatim zamolili žene da odgovore na pitanja o njihovom snu i raspoloženju. Nalazi ove studije pokazuju da masaža stopala tokom menopauze ne samo da može pomoći da duže spavate, već i da poboljša raspoloženje.

Konkretno, žene koje su primile masažu stopala spavale su i do sat vremena duže od druge grupe, a autori studije kažu da su razlike u pospanosti i anksioznosti između dve grupe bile statistički značajne.

Stefani Faubion, lekar klinike Majo i direktor Severnoameričkog društva za menopauzu, objasnila je u saopštenju za javnost: " Ova mala studija pokazuje kako jednostavna, jeftina intervencija poput masaže stopala može poboljšati uznemirujuće probleme kod žena u menopauzi."

Ne morate nigde da idete da biste primenili ovo istraživanje na svoj život – jednostavno možete sebi da napravite refleksološku masažu stopala ili angažujete partnera da vam pomogne. Refleksologija može biti divan dodatak bilo kom postojećem ritualu pre spavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading