Jača imunitet i podstiče mršavljenje: Napravite napitak od dva sastojka koji ima blagotvorno dejstvo na organizam

alo.rs/glossy/Lj.Č. | Žena 10.10.2022 12:00

Preporodićete se

Foto: Shutterstock

Đumbir spada u najzdravije namirnice sveta, a spisak njegovih blagotvornih dejstava je gotovo beskrajan!

Preporučuje se za jačanje imuniteta, brži oporavak od bolesti, mršavljenje, menstrualne grčeve, protiv celulita, za podsticanje cirkulacije, protiv čireva, u lečenju alergija, kod tretiranja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemioterapijom, a ima antioksidansno, antiupalno i antikancerogeno dejstvo...

Dodajte mu još jedan zdrav sastojak i dobićete napitak koji se priprema brzo i lako, a može iz korena da vam promeni život. Jedan od mogućih začina jeste biber, koji se vekovima koristi u ishrani širom sveta.

Biber sadrži niz jedinjenja sa antibakterijskim, antimikrobnim, antiinflamatornim i antioksidativnim dejstvom, a zahvaljujući fitohemikalijama biber može poboljšati varenje hrane, kognitivne funkcije, olakšati gubitak telesne težine, smanjiti rizik od nastanka malignih promena, sniziti visok krvni pritisak, uticati na regulaciju nivoa šećera u krvi, olakšati probleme sa disanjem, sprečiti nastanak karijesa i boriti se sa bakterijama!

Pomešajte ova dva sastojka i dobijate pravu diznicu zdravlja u čaši, a obično se mešavina đumbira i bibera preporučuje kao narodni lek za izbacivanje šlajma, bolove u grlu, kašalj, kao i za ubrzavanje metabolizma.

Napitak

Sastojci:

  • 2 šolje vode
  • 10 kolutova đumbira
  • 1 kašičica bibera u zrnu

Priprema

Sipajte vodu u šerpu, dodajte sveže naseckan žumbir i biber u zrnu, pa poklopite i stavite da se kuva 10 minuta.

Potom promešajte dobro, procedite odmah i pijte toplo.

Preporučuje se 3-4 šolje dnevno.

Čaj od đumbira

Sastojci:

  • 7 kolutova đumbira
  • 1 kašičica bibera u prahu
  • 200 mililitara vode

Priprema

Ubacite đumbir u vodu i kuvajte na jakoj vatri 5 minuta, pa smanjite na srednju i kuvajte još 10 minuta. Zatim dodajte kašičicu bibera i ostavite da kuva još minut, pa sklonite s vatre.

Ostavite poklopljeno da odstoji deset minuta, pa procedite.

Expand player
Pogledajte više