Nisu dobar izbor: Ove namirnice ne treba da jedete za doručak
Foto: Shutterstock

Koje namirnice se ne jedu na prazan stomak?

Paradajz sačuvajte za ručak

Sirovo povrće je odličan izbor vitamina i minerala, ali nikako za doručak. Paradajz je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira. Savet je zato da salatu od paradajza konzumirao za ručak.

Jogurt ne na prazan stomak

Jogurt je namirnica bez koje mnogi ne mogu da zamisle doručak, ipak neke osobe imaju osetljiv želudac i ne bi smele da piju jogurt na prazan stomak. Jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje, ne dopiru do creva kada se pije na prazan stomak. Savet je da se pre konzumacije jogurta obavezno nešto pojede.

Banane i citrusi

Voće je dobar izbor namirnice na prazan stomak, ali ne i banana, koja može da dovede do naglog prosta šećera, ali potom i do njegovog brzog pada. Neke osobe će zato imati napade gladi kasnije u toku dana. Na prazan stomak se ne preporučuje ni citrusi koji mogu izazvati gorušicu kod osetljivih osoba. Sveže ceđen sok od narandže se ne preporučuje, limunada je dozvoljena jer će voda razrediti sok od limuna.

Bez krofni i palačinki

Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači ima isti efekat na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakana, ali sama po sebi velike količina fruktoze može preopteretiti jetru. Palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu dobar način da počnemo dan.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading