U JEDNOJ BOČICI 10 LEKOVA Svaka kuća u Srbiji imala je ovo ulje, a kad saznate njegovu moć i vi ćete ga napraviti
unsplash.com

Ulje od kantariona zaista treba uvek imati pri ruci, njegova lekovitost je odavno poznata u narodnoj medicini, lako se pravi, a samo jedna bočica leči 10 veoma neprijatnih stanja. 

Kantarionovo ulje se dobija od istoimenog žutog cveta. Ova lekovita biljka raste po rubovima šuma, na proplancima, livadama i uz živu ogradu, a cveta tokom celog leta. Jul je mesec kada je najlakše brati kantarion jer u ovo vreme najviše cveta.

Od davnina je u narodnoj medicini poznata kao biljka širokog spektra lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (anti-gljivično) dejstvo i bogat je hipericinom, taninima i flavonoidima koji imaju antiinflamatorno dejstvo i pomažu u epitelizaciji kože.

Ako imate problema sa kožom, ili ste opekli na suncu, ulje kantariona biće odličan izbor za negu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično i nije pogodno za sunčanje. Najbolje ga je koristiti uveče kada nema sunca.

Možete ga primeniti na sve vrste rana. Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivičnih i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemoroide, proširene vene, čireve, ožiljke, strije i akne, reumatizam i giht, upale mišića i nerava.

Sprečava dugotrajno zaležavanje rana, pa se preporučuje i pacijentima koji sve vreme leže radi sprečavanja dekubitusa. Takođe se koristi za menstrualne grčeve i za ublažavanje bolova u mišićima. Biće još efikasnije ako u isto vreme pijete čaj od kantariona.

Kako da se napravi?

U providnu staklenu flašu sipajte litar hladno ceđenog ulja (na primer maslinovog) i dodajte 100 g kantariona. Pokrijte bocu gazom i pričvrstite je gumicom. Ostavite na sunčanom mestu 40 dana da cveće pusti ulje. Zatim dobijenu tamnocrvenu tečnost dobro procedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvetove. Čuvati u tamnoj staklenoj boci na sobnoj temperaturi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading