borovnice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukoliko ste jedni od onih koji vode računa o svom zdravlju, znate da je veoma bitno da vaše srce držite takoreći u kondiciji.

Postoje mnogi načini da to uradite, a jedan od njih je i uvođenje određenih namirnica u vašu ishranu, o čemu govori i nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Mnogo je stvari koje možete učiniti da očuvate svoje srce zdravim - redovno obavljanje godišnjih pregleda, svakodnevno vežbanje, prestati sa pušenjem ukoliko ste pušač ili preduzimanje koraka za smanjenje nivoa stresa u vašem životu.

Sve ove stvari mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca, ali jedna od najjednostavnijih promena u načinu života, koja će imati koristi vašem srcu, je da pazite šta jedete - ističe nutricionistkinja i otkriva koje namirnice su zdrave za srce:

Spanać

Možete da održite zdrav srčani ritam, tako što ćete redovno konzumirati zdrave izvore magnezijuma. 

Spanać je jedan od najboljih izvora dijetalnog magnezijuma, a konzumacija Popajeve omiljene hrane, povezana je sa velikim brojem zdravstvenih koristi.

Pasulj, grašak, leblebija i sočivo

Mogu značajno smanjiti nivo lipoproteina niske gustine (LDL) ili "lošeg holesterola".

Takođe su prepuni vlakana, proteina i antioksidativnih polifenola, a svi oni imaju blagotvoran uticaj na srce i opšte zdravlje.

Tamna čokolada

Naučnici veruju da tamna čokolada ima zaštitne koristi protiv ateroskleroze, kada se nakuplja plak unutar arterija, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.

Sprečava dva mehanizma koji su uključeni u aterosklerozu:krutost arterija i prijanjanje belih krvnih zrnaca, tj. kada se bela krvna zrnca zalepe na zidove krvnih sudova.

Orašasti plodovi

Bademi, lešnici, kikiriki, pistaći i orasi su puni proteina, vlakana, minerala i antioksidanata.

Kao i riba i laneno seme i orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, što ih čini zdravom užinom u toku dana.

Ovsena kaša

Pošto je ovsena kaša bogata biljnim vlaknima, može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Pregledom istraživanja iz 2008. zaključeno je da ovseni proizvodi značajno smanjuju LDL i ukupni holesterol bez ikakvih negativnih efekata.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je takođe puno antioksidativnih polifenola, koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Bobičasto voće je odličan izvor vlakana, folata, gvožđa, kalcijuma, vitamina A i vitamina C, a sadrži malo masti. 

Zeleni čaj

Istraživanjem iz 2011. godine, utvrđeno je da je konzumiranje zelenog čaja povezano sa smanjenjem holesterola, koji kao što znamo, doprinosi srčanim bolestima i moždanom udaru.

Čia (Chia) semenke i laneno seme

Ove semenke su bogat biljni izvor omega-3 masnih kiselina, poput alfa-linolenske kiseline.

Omega-3 kiseline imaju mnogo korisnih efekata, poput pomaganja u snižavanju nivoa triglicerida, LDL-a i ukupnog holesterola.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading