HORMONI, VIŠAK KILOGRAMA, SVE KREĆE OD ŠTITNJAČE Sve sastojke imate kod kuće, evo kako da je stimulišete
Foto: Youtube/Printscreen

Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji stimulišu rad štitne žlezde, a ujedno je prava bomba vitamina, minerala i antioksidanata koja je dobrodošla na svačiji jelovnik.

Recept je podelila sertifikovana holistička nutricionista Sieda Kiran Zahra Husain.

Potrebno je:

– 7 šolja izvorske ili filtrirane vode

– 1 šolja 100% soka od brusnice

– ¼ kašičice suvog đumbira

– ½ kašičice cejlonskog cimeta

– ¼ kašičice muškatnog oraščića

– ¾ šolje sveže ceđenog soka od pomorandže

– ¼ šolje sveže ceđenog limunovog soka

Priprema: Zagrejte vodu na vatri i pre nego što provri dodajte sok od brusnice, pa dodajte začine i ostavite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu, dodajte sok od pomorandže i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.
 

Tajna lekovitih svojstava napitka za štitnu žlezdu

Brusnice su odličan izvor joda koji je neophodan za zdravlje štitne žlezde, a ove bobice sadrže čak 400 mcg i jedan su od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju organizma, reguliše metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir je trenutno veoma popularan lekoviti začin, i to sa dobrim razlogom, jer zaista deluje. Ovo uključuje blagotvorno dejstvo na štitnu žlezdu. Sadrži magnezijum za koji se pokazalo da je ključan u kontroli bolesti štitne žlezde. Pored toga, ima antiinflamatorno dejstvo, što pomaže u sprečavanju zapaljenskih procesa povezanih sa hipotiroidizmom.

Cimet je višestruko koristan lek za štitnu žlezdu. Sadrži ekstrakt koji igra važnu antiinflamatornu ulogu u indukovanju ekspresije nivoa mRNK u oblastima proinflamatornih citokina. Laički rečeno, medicinska upotreba cimeta mogla bi da ima glavnu ulogu u terapiji neaktivne štitne žlezde. Pored toga, cimet ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje insulinsku rezistenciju, što je usko povezano sa razvojem Grejvsove bolesti.

Muškatni oraščić je prirodni pojačivač raspoloženja i sedativ i stimuliše metabolizam. Sok od pomorandže je bogat izvor vitamina C, koji je neophodan za mnoge procese u telu. Sadrži idealan odnos fruktoze i glukoze, kao i minerala magnezijuma i kalijuma. Pozitivno deluje na štitnu žlezdu i povećava glukuronsku kiselinu, koja vezuje i eliminiše toksine iz organizma i pomaže u pravilnom funkcionisanju hormona.

Limunov sok ima vredan nutritivni sastav i izuzetna lekovita svojstva za niz bolesti, pomaže detoksikaciju i jača imunitet. Hipotiroidizam se javlja kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba pola, ali najčešće žene starije od pedeset godina.

Štitna žlezda reguliše metabolizam, a nizak nivo hormona usporava organizam i istovremeno brojne procese, od metabolizma do telesne temperature. Ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu, pijte ovo piće svakodnevno. Takođe jedite hranu bogatu B kompleksom i gvožđem, kao i morsko povrće kao što su alge i nori alge.

Povećajte unos hrane bogate vitaminom A kao što su slatki krompir, šargarepa ili bundeva. Opšte pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima. Izbegavajte namirnice koje mogu da ometaju funkciju štitne žlezde – brokoli, zelenilo, karfiol, kelj, spanać, repu, soju, kikiriki, senf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading