Vodite računa o svom zdravlju: Poboljšajte lošu cirkulaciju pomoću ishrane i suplemenata
Foto: Shutterstock

Suplementacija nije terapija za probleme sa cirkulacijom. Suplementi, ipak, u nekim slučajevima mogu osnažiti kardiovaskularno zdravlje.  Dejstvo suplemenata, umnogome zavisi od samog uzroka loše cirkulacije. U slučaju da je slaba cirkulacija posledica manjka vitamina B, suplementi mogu biti od pomoći, navode stručnjaci. Odluku o mogućoj suplementaciji donosi, pre svega lekar, imajući u vidu celokupno zdravstveno stanje osobe, način života, godine. Suplementi se, takođe, uzimaju u određenim dozama u ograničenom vremenskom trajanju.

Omega-3 kiseline

Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) su omega-3 masne kiseline koje podstiču oslobađanje azotnog oksida. Ova dva elementa opuštaju krvne sudove i omogućavaju nesmetanu cirkulaciju. Smatra se da i ovi antiinflamatorni efekti omega-3 kiseline, mogu poboljšati funkciju ćelija unutar krvnih sudova. Pretpostavlja se da se na ovaj način smanjuje kardiovaskularni rizik kod pušača i osoba koje imaju visok indeks telesne mase.

Američka uprava za hranu i lekove preporučuje da maksimalne doze omega-3 masnih kiselina budu do 5 g dnevno u kombinaciji sa dodacima ishrani. 

Cvekla u prahu

Cvekla u prahu sadrži jedinjenja koje organizam pretvara u azot – oksid, koji opušta krvne sudove i povećava količinu cirkulišuće krvi. Mala studija iz 2017. godine u kojoj je učestvovalo 12 učesnika, starih od 57 do 71 godine proučavala je ovaj efekat. Uočeno je da su osobe koje su pile 140 mililitara soka od cvekle bogatog nitratima, u bitnoj meri smanjile vrednosti visokog krvnog pritiska i moguće upale krvnih sudova.

Vitamin B3

Vitamin B3, ili niacin, je vitamin koji stručnjaci nekada preporučuju kao sredstvo za snižavanje visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Crvenilo kože je jedini neželjeni efekat. Za sada nema dovoljno naučnih dokaza da bi vitamin B3 mogao da bude lek za slabu cirkulaciju. Smatra se, ipak, da ovaj vitamin jača kardiovaskularno zdravlje. Gornja preporučena dnevna granica vitamina B3 za odrasle osobe je 35 mg dnevno. Ovaj vitamin može biti toksičan u većim dozama.

Beli luk sadrži antioksidante i antiinflamatorne agense, poput alicina, koji opušta i širi krvne sudove. U istraživanju iz 2017. odrasle osobe sa dijagnozom bolesti krvnih arterije, konzumirale su beli luk u prahu, dva puta dnevno tokom tri meseca. Beli luk je poboljšao protok krvi. Dobijeni rezultati, ipak, nemaju statističku težinu pa je potrebno više istraživanja koja bi mogla da potvrde ovo delovanje.

Kurkumin

Kurkumin je sastojak začina kurkume. U pitanju je fenol i vrsta antioksidansa.  U studiji iz 2017. godine, zapaženo je jačanje krvnih sudova kod osoba koje su konzumirale  2.000 mg kurkumina dnevno tokom 12 nedelja.

Komentari (0)

Loading