Imate osetljiv stomak? Ove namirnice treba da izbegavate jer izazivaju nadimanje
Foto: Freepik

Odmah treba reći da ono što kod jedne osobe izazove nadimanje, kod druge možda neće. Sve je individualno stoga vi morate pronaći šta je ono što vama smeta. Generalno, bilo koja hrana koja sadrži šećer, laktozu i gluten može izazvati nadimanje, a ovih supstanci ima u svim industrijskim proizvodima (slatkiši, testa, namazi, šejkovi... Međutim, problem mogu da izazovu i namirnice koje su zdrave, poput različitih vrsta povrća. Evo koje su to namirnice:

Špargle sadrže velikukoncentraciju vlakanakoja mogu izazvati stvaranje gasa tokom procesa fermentacije.

Kafa sadrži kofein, koji može da iritira creva i izazove nadimanje. Pored toga, poznato je da neke od kiselina u kafi mogu da uznemire osetljiv stomak.

Lubenica,  ovo povrće bogato je fruktozom, prirodnim šećerom koji može izazvati nadimanje kada se konzumira u velikim količinama.

Krompir predstavlja namirnicu koja može da nadima zbog visokog udela skroba. Zamenite ga pirinčem. To je jedini ugljeni hidrat koji ne izaziva gasove.

Luk, iako veoma zdrav, luk je namirnica kojasadrži fruktane- rastvorljiva vlakna koja mogu izazvati probleme sa varenjem. Crveni luk ima najvišei nivo ovih vlakanq.

Mahunarke, među kojima je pasulj, sadrže šećere koji se nazivaju oligosaharidi, koji se, a koji se teško vare. Najmanje problema s nadimanjem izazivaazuki pasuljsitnog zrna iz Azije.

Kako sprečiti nadimanje?

Jedite polako, bez žurbe i dobro žvaćite hranu, čak i onu koja je mekana. Zatvorite usta kako ne biste progutali vazduh. Ako pijete gazirana pića, izbacite ih iz upotrebe ili smanjite količinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading