NIJE SVEJEDNO Od toga da li pijete lekove stojeći ili sedeći zavisi njihovo dejstvo
Shuterstoock

Držanje i položaj tela mogu da naprave ogromnu razliku u tome kako vaše telo apsorbuje tablete. Ustvari, određene poze mogu čak da odlože apsorpciju lekova za više od sat vremena, stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu "Physics of Fluids".

Naučnici sa Univerziteta Džons Hopkins koristili su kompjuterske modele zasnovane na magnetnoj rezonanci da bi otkrili kako na rastvaranje leka u želucu utiče položaj u kom se osoba nalazi. Tim je testirao četiri položaja: stajanje, ležanje na leđima, na levom boku i desnom boku. 

Ispostavilo se da je uzimanje tableta dok ležite na desnoj strani daleko najbolja opcija, standardna pilula se rastvara za samo 10 minuta. Sledeći položaj koji se pokazao kao efikasan je stajanje, bila su potrebna 23 minuta da se lek rastvori, to je tek malo brže nego kad je osoba na leđima. Najsporije se apsorbovao kada osoba leži na levom boku, u tom slučaju je rastvaranje trajalo i do 100 minuta.

"Veliko je iznenađenje da položaj tela ima toliko veliki uticaj na to koliko brzo će se tableta rastvoriti", rekao je Rajat Mital, viši autor studije i stručnjak za dinamiku fluida u Džons Hopkinsu.

Evo šta se dešava u želucu

Sve se svodi na anatomiju želuca, način na koji se sadržaj kreće u njemu - i, u neku ruku, gravitaciju. Većina tableta ne počinje da se apsorbuje i ne deluje sve dok se iz stomaka sadržaj ne 'preseli' u creva. Što je pilula bliže donjem delu želuca, antrumu, brže počinje da se rastvara.

Antrum se, međutim, ne nalazi ravno na dnu želuca, već je kod većine ljudi smešten malo udesno. Dakle, ako osoba leži na levom boku, tableta će se teže 'probiti' do antruma i creva. S druge strane, ako legnete na desnu stranu, pilula će 'pasti' u želudac odmah pored antruma, što će joj omogućiti lak izlaz.

Ovo otkriće bi moglo da bude veoma korisno kod pacijenata koji su nepokretni, odnosno koji su prikovani za krevet.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading