NE BOLI, A LOMI Osteoporoza najviše pogađa osobe starije od 65 godina
Foto: Shutterstock

Metabolička bolest kod koje dolazi do demineralizacije kostiju, odnosno smanjenja koštane mase zbog gubitka kalcijuma naziva se osteoporoza. Posledica je smanjenje koštane čvrstine i elastičnosti, što povećava mogućnost preloma.

NE BOLI, A LOMI Osteoporoza najviše pogađa osobe starije od 65 godina

Foto: Shutterstock

 

Butna kost i karlica najčešće pucaju

U zavisnosti od stepena oboljenja prelom ne mora da se desi samo prilikom pada, već se mogu javiti takozvani stres prelomi jer su kosti krte i ne mogu podneti težinu tela. Najčešća mesta preloma su glava butne kosti, karlica i kičmeni pršljenovi. Da bi kosti ostale čvrste i elastične važna je ravnoteža između mineralizacije i razgradnje. Ukoliko se poremeti i prevagne proces razgradnje, nastaje osteoporoza koja se uglavnom javlja posle 65. godine.

NE BOLI, A LOMI Osteoporoza najviše pogađa osobe starije od 65 godina

Foto: Shutterstock

 

Ko je najviše ugrožen

Najčešće su pogođene žene u postmenopauzi zbog smanjenog lučenja hormona estrogena koji utiče na mineralizaciju kosti. Jedan od uzroka nastanka osteoporoze je i nedovoljan unos ili nemogućnost iskorišćavanja kalcijuma iz hrane, nedostatak vitamina D, pušenje, konzumacija alkohola, smanjena fizička aktivnost, određene bolesti (dijabetes, problem štitaste žlezde, hronični problemi sa crevima, reumatoidni artritis), uzimanje određenih lekova.

Sačuvajte zdravlje kostiju

1. Unosite kalcijum: potrebno je dnevno 1.000-1.500 mg (ima ga u mlečnim proizvodima, zelenom povrću, semenkama, orašastom voću, ribi)

2. Pijte vitamin D: 400-800 i. j. dnevno (2-3 kapi ulja)

3. Budite fizički aktivni: tako se kosti izlažu većem mehaničkom opterećenju i silama važnim za aktiviranje i nastanak koštanih ćelija koje utiču na izgradnju i čvrstinu kostiju)

4. Prestanite da pušite, izbegavajte alkohol i kafu

Simptomi su neprimetni

Često sve do pojave prvog preloma osoba i ne zna da ima osteoporozu. Dijagnostikovanje podrazumeva merenje koštane gustine na specijalnom aparatu. To se vrši na kičmenom stubu i kuku kao najpouzdanijim mestima za procenu čvrstine kostiju. U zavisnosti od procene lekara, radi se rendgensko snimanje, laboratorijske analize koncentracije kalcijuma u krvi i urinu i specifičnih markera koji su pokazatelji metaboličke aktivnosti koštanog tkiva.

NE BOLI, A LOMI Osteoporoza najviše pogađa osobe starije od 65 godina

Foto: Shutterstock

 

Kako može da se leči

Postoji široka paleta lekova, ali treba raditi i na preventivi. Preporuka je uključivanje pacijenta u fizikalni tretman u kombinaciji sa kineziterapijom, kojom će se pored povećanja mišićne snage poboljšati koordinacija, balans, ravnoteža. Tako se sprečavaju padovi i prelomi koji su česti kod starije populacije. Cilj lečenja osteoporoze su: prevencija preloma, održavanje i povećanje koštane mase, sprečavanje deformiteta kostiju, otklanjanje ili smanjenje bola, unapređenje i očuvanje funkcionalne sposobnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading