NAUKA POTVRDILA Grljenje pozitivno utiču na mentalno i fizičko zdravlje
Foto: Shutterstock

U mnogim slučajevima smatra se da zagrljaji pozitivno utiču na mentalno i fizičko zdravlje. Evo zašto treba da imate što više zagrljaja dnevno…

Jačaju imunitet

Studije otkrivaju da zagrljaji pomažu u smanjenju simptoma prehlade. Stručnjaci su namerno izložili odrasle u ovoj studiji običnoj prehladi, a zatim ispitali ulogu društvene podrške i zagrljaja. Zaključak – pomaže!

Smanjuju stres

Sledeći put kada osetite da dolazi do sukoba, možda ćete želeti da zagrlite tu osobu. Muškarci i žene od toga mogu imati jednaku korist, kažu naučnici. Iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se u potpunosti podržala ova ideja za ublažavanje stresa, ne može da šteti, zar ne?

Podižu samopoštovanje

Ako je vašem samopoštovanju potrebno pojačanje, razmislite o prednostima zagrljaja. Na kraju krajeva, ljudski dodir oduvek znači društvenu povezanost. Kao rezultat toga, grljenje može ojačati samopoštovanje jačanjem sposobnosti da dajete i primate ljubav.

Promoviše poverenje

Nalet hormona oksitocina je još jedna prednost grljenja. Oksitocin ublažava stres i podstiče opuštanje. To takođe može igrati ulogu u vašoj sposobnosti da verujete i da vam se veruje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading