"VATRA U GRUDIMA" POVEĆAVA RIZIK OD RAKA JEDNJAKA Sokom od 2 jeftine namirnice rešite se gorušice i sporog varenja
Foto: Youtube/Printscreen


Gorušica koja se često javlja i koja remeti svakodnevne životne aktivnosti se smatra gastroezofagealnom refluksnom bolešću. Nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca. 

Obično se javlja posle obroka (u periodu od 30 minuta do sat vremena), zatim usled napinjanja trbušnih mišića ili noću tj. u ležećem položaju. Može biti isprovocirana i saginjanjem, ali može postojati i tokom stajanja.

Ostali znaci i simptomi uključuju regurgitaciju hrane ili kiselih tečnosti, otežano gutanje, kašalj, otežano disanje i bol u grudima, posebno dok ležite noću. Pokušajte da jedete manje obroke i izbegavajte hranu koja izaziva gorušicu, kao što su pržena ili masna hrana, čokolada i pepermint.

Izbegavanje alkohola i nikotina može pomoći. Ovde ćemo vam predstaviti najbolji domaći napitak koji će vam pomoći da ublažite simptome gorušice.

Sastojci:

  • 1 krompir
  • 1 jabuka

Uputstvo:

Prvo oljuštite krompir, zatim procedite sok od krompira koristeći gazu i sipajte ga u čašu. Koristite isti postupak za sok od jabuke. Pomešate ih zajedno i pijte ovu mešavinu 2 puta svaki dan. Uvek pijte ovaj domaći sok 1 sat pre obroka.

Primetićete pozitivne rezultate jako brzo.

Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam prouzrokuju gorušicu, obratite pažnju na sledeće:

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dva puta razmislite da li ćete to preneti i na svoje kuvanje.

Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može da iritira sluznicu vašeg jednjaka i prouzrokuje da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući gorušicu.

Pikantne začine zamenite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce.

Hrana sa visokim sadržajem masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i koje mogu da olabave sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, pomorandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu.

Budući da imaju visok sadržaj limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj žarenja u grudima.

Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačane sekrecije i opusti donji ezofagealni sfinkter, što omogućava kiselinama da se vrate u jednjak.

Ako se borite sa gorušicom, pokušajte postupno da smanjite kafu i odaberite napitke kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading