JAČI OD ŠAKE SUPLEMENATA Prirodna slatka infuzija, povećava gvožđe i reguliše trigliceride, evo kako se priprema
Foto: Shutterstock

Džem od jabuke kao lek je prirodni lek za poboljšanje varenja, pročišćavanje krvi i povećanje gvožđa kod osoba koje pate od anemije. Džem od jabuka jača imunitet, pomaže u regulisanju šećera u krvi i funkciji štitne žlezde.

Svi džemovi se prave na sličan način. Kada govorimo o pekmezu, to je tečna do srednje gusta supstanca koja se pravi ceđenjem, a zatim prokuvavanjem soka od jabuke, bez dodavanja šećera ili drugih zaslađivača. Stoga je prirodni i čisti džem obično tamno bordo do crne boje.

Može biti slatko ili kiselo, u zavisnosti od toga koje se jabuke presuju, ali moraju biti zrele. Smatra se da je bolji i jači što duže stoji, sazreva. Ne zahteva posebno skladištenje, ostavlja se na tamnom mestu i dalje od izvora toplote.

Džem od jabuka kao lek

Džem od jabuka kao lek sadrži visoku koncentraciju gvožđa i vitamina C, kao i drugih vitamina i minerala. Kao takav, preporučuje se u lečenju anemije. Postoji nekoliko kombinacija koje promovišu rad pojedinih organa i čišćenje celog organizma.

Džem od slatke jabuke se posebno preporučuje za neadekvatnu ishranu gde ga možete koristiti za jačanje organizma umesto raznih hemijskih multivitaminskih suplemenata. Za džem od kisele jabuke koristi se divlja jabuka.

Ovaj džem je izuzetno važan za dijabetičare i osobe sa zdravstvenim problemima. Konzumacijom jačate krvnu sliku i imuni sistem... a nedostatke minerala i vitamina u organizmu nadoknađujete na potpuno prirodan i zdrav način. 

Lekovita svojstva džema od jabuka

Džem od jabuke ima odlična lekovita svojstva i pomaže kod:

- smanjenje šećera u krvi

- smanjenje holesterola i triglicerida

- jačanje i poboljšanje krvne slike

– smanjenje i lečenje kašlja

- dopunjavanje minerala i vitamina u telu

- problemi sa jetrom, njenim čišćenjem i regeneracijom džem od jabuka, 

Džem od jabuka jača imunitet, pomaže u regulisanju šećera u krvi i funkciji štitne žlezde. Jabuka sadrži oko 80% vode, oko 10 do 12% ugljenih hidrata, jedan procenat masti i proteina i isto toliko celuloze. Njegov sastav uključuje šećere - glukozu, fruktozu i saharozu, kao i organske kiseline. Jabuka sadrži veliku količinu vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok je najviše minerala kalijuma, fosfora i kalcijuma.

RECEPT

Potrebno je:

  • 750 g narendane jabuke,
  • 250 g narendane šargarepe
  • 100 ml vode,
  • 1 burbon,
  • vanilin šećer
  • cimet (po izboru),
  • sok pola do jednog limuna

Jabuke same po sebi sadrže dovoljno šećera, zato u pekmez nije potrebno dodavati dodatni šećer i takav pekmez je puno zdraviji. Ako ipak preferirate varijantu sa šećerom, gore navedenim sastojcima možete dodati 500 g šećera.

Priprema: 

Jabuke je potrebno oljuštiti, izrendati i usitniti štapnim mikserom. Promešajte ih s ostalim sastojcima i stavite ih u posudu. Pustite da mešavina provri i kuvajte na laganoj vatri povremeno mešajući, otprilike 40 minuta. Tokom kuvanja bi se na površini mogla stvoriti pena i potrebno je odstraniti.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading