KINESKI BIOLOŠKI SAT JE SAVRŠENO TAČAN Otkrijte sami koji vam organ ne radi kako treba
Foto: Shutterstock

Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše delovima našeg tela, a svaka dva sata u danu je najjača u određenom organu. Tada su karakteristike tog dela tela najbolje, a ako postoji problem, simptomi će biti najizraženiji u tom periodu.

Naše telo, osim dobro poznatog sistema (probavni, nervni, cirkulatorni, limfni...) sadrži i energetski sistem meridijana. Meridijani su kanali, poput krvnih sudova, kroz koje prolazi vitalna energija (prana, či, či...) i na taj način utiče na pravilno funkcionisanje celog tela i razmenu supstanci u njemu.

Postoji 12 glavnih meridijana i svaki pripada određenom organu, po kome je nazvan i koji određuje njegove funkcije. To su meridijani pluća, debelog creva, želuca, slezine, srca, tankog creva, bešike, bubrega, srca, trostrukog grejača, žučne kese i jetre.
 

Jin meridijani obuhvataju pune organe koji obavljaju funkcije sakupljanja, skladištenja i obrade hrane/supstanci i energije u telu: pluća, slezina, srce, bubrezi, srčani region i jetra.

Jang meridijani obuhvataju šuplje organe čija je funkcija razmena, izlučivanje (supstanci, energija): debelo crevo, želudac, tanko crevo, mokraćna bešika, trostruki grejač i žučna kesa.

Prema pravilima kineske medicine i po zakonu ritma, svaki meridijan koji odgovara određenim organima i funkcijama tela, u ciklusu od 24 sata radi „punom snagom” 2 sata, dok 12 sati kasnije, takođe, period od 2 sata – miruje, tj. ima najniži nivo aktivnosti.

Lekar kineske medicine će prvo pitati pacijenta u koje doba dana se javljaju simptomi bolesti ili poremećaja u telu. Po tome će znati u kom delu tela je problem, odnosno energija otežano cirkuliše ili gde ima previše energije, što takođe nije dobro.

Nije loše pratiti biološki sat i zapisati u koje doba dana se javljaju tegobe, poput umora, bolova i slično. Takođe, dobro je zabeležiti vreme kada imate najviše energije i kada se budite tokom noći – a to ukazuje na problem sa određenim delom tela.


Maksimalno vreme funkcije

Od 1 do 3 h JETRA: (detoksikacija, mišići i oči)

Od 3 do 5 h PLUĆA (koža)

Od 5 do 7 h DEBLO CRNO (asimilacija, eliminacija, koža)

Od 7 do 9 sati ŽELUDAC (limfa, hrana i varenje)

Od 9 do 11 časova SLAZENA,PANKREAS (limfa, hrana i varenje)

Od 11 do 13 časova SRCE (arterije, krvotok)

Od 13 do 15 časova TANKA CREVA (varenje, asimilacija, arterije)

Od 15 do 17 časova BEŠIKA (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)

Od 17 do 19 časova BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)

Od 19:00 do 21:00 SRČANI OMOTAČ (stezanje krvnih sudova)

Od 21 do 23h TROSTRUKI GREJAČ (termoregulacija)

Od 23:00 do 1:00 ŽUČ (varenje, mišići, oči)
 

Minimalna funkcija ili vreme odmora

Od 1 do 3 h TANKA CREVA (varenje, asimilacija, arterije)

Od 3 do 5 h BEŠIKA (kosti, zubi, eliminacija, čišćenje)

Od 5 do 7 h BUBREZI (kosti, zubi, uši, filtracija, eliminacija)

Od 7 do 9 sati OMOTAČ SRCA (stezanje krvnih sudova)

Od 9 do 11 TROJNI GREJAČ (termoregulacija)

Od 11 do 13 časova ŽUČ (varenje, mišići, oči)

Od 13 do 15 časova JETRA (detoksikacija, mišići, oči)

Od 15 do 17 časova PLUĆA (koža)

Od 17 do 19 časova DEBLO CRNO (asimilacija, eliminacija, koža)

Od 19 do 21h ŽELUDAC (limfa, hrana, varenje)

Od 21 do 23 sata SLEZENA, PANKREAS (limfa, hrana, varenje)

Od 23:00 do 01:00 SRCE (arterije, krvotok)

Kada je jedan organ na svom vrhuncu energije, onaj na suprotnoj strani biološkog sata (razmak od 12 sati) je na najnižem energetskom nivou. Na primer, između jednog i tri sata, jetra dostiže svoj vrhunac, a tanko crevo je na najnižem energetskom nivou. Zato, ako jedemo kasno uveče, hrana se slabo apsorbuje u tankom crevu, što znači da neke aktivnosti treba izbegavati u vreme kada je energija organa uključenog u tu aktivnost najniža.

U vreme maksimalne aktivnosti, sve funkcije se ubrzavaju. Ako postoje bolesti viška energije koje opterećuju dotični sistem organa, one tada pokazuju najjače simptome i to je vreme pogodno za uzimanje sredstava za smanjenje viška energije.

Ako, naprotiv, relevantni organi pokažu slabost tokom tog maksimalnog vremena, treba ih ojačati. Prirodna medicina ima mnoštvo sredstava kojima se može intervenisati u slučaju viška ili nedostatka energije, bilo akupunkturom, homeopatijom, lekovitim biljem ili drugim sredstvima.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading