TEMELJ ZDRAVOG HODA Priznajte da ne posvećujete dovoljno pažnje stopalima i petama
Foto: Shutterstock

Na pitanje kom delu tela posvećujemo najviše pažnje, odgovor je lice, vrat i šake, potom telo, a laktovi i stopala su na poslednjem mestu. Zaboravljamo da su nam stopala veoma bitna, pa im pažnju posvećujemo tek ukoliko postoji neki problem. Veliki broj ljudi ima problem sa stopalima zbog loše obuće koja smanjuje elastičnost i gipkost stopala, ali i skočnog zgloba.

TEMELJ ZDRAVOG HODA Priznajte da ne posvećujete dovoljno pažnje stopalima i petama

Foto: Shutterstock

 

Mogući problemi

Problemi koji se zbog toga mogu javiti su ravni tabani, deformiteti prstiju i zglobova, najčešće zgloba palca, pa se javljaju čukljevi, urasli nokti, Mortonov neurom koji dovodi do bola i trnjenja u stopalu.

Zbog loše obuće, ali i zbog drugih povreda stopala kao što je uganuće, iščašenje, može doći do istezanja i upale tetiva, njihovog zadebljanja, zapaljenje plantarne fascije do skraćenja Ahilove tetive ili do pojave takozvanog petnog trna.

Ukoliko su problemi dugotrajni, a hod i oslonac na stopalo neadekvatni, može se razviti osteoartritis, degenerativni procesi u zglobovima, odnosno hrskavici.

Ako se na to doda prekomerna telesna težina, dugo stajanje ili sedenje, neizostavno će se javiti problemi i u kolenima, kukovima ili kičmenom stubu.

Nepravilan svod stopala uslovljava i lošu posturu i držanje tela, pa su mogući deformiteti kičmenog stuba (skolioza, kifoza, lordoza). Kritične godine za stvaranje deformiteta kod dece su od šeste do 14 godine.

TEMELJ ZDRAVOG HODA Priznajte da ne posvećujete dovoljno pažnje stopalima i petama

Foto: Shutterstock

 

Dijabetičari, oprezno!

Dijabetičari imaju jako osetljiva stopala, pa su gljivične infekcije češće. Zbog toga oni moraju voditi više računa, jer svaka povreda predstavlja opasnost, s obzirom na to da rane kod dijabetičara sporije zarastaju.

stopala

Foto: Shutterstock

 

Adekvatna obuća

Uvek birajte obuću koja ne steže stopalo, bez špica, odgovarajuće dužine, po mogućstvu od prirodnih materijala, udobne, ravne ili sa potpeticom do 5 cm.

Redovno proveravajte kožu: da li je negde crvenija, da li postoji otok, žulj, kurje oko. Proveravajte i nokte: da li je posle skidanja obuće nokat bolan, koja je boja tkiva oko njega, da li je urastao.

Jednostavne vežbe

Sa godinama se svodovi spuštaju, kako zbog godina, težine, tako i zbog neaktivnosti, odnosno slabosti muskulature stopala. Preporuka su jednostavne vežbe: skupljanje i širenje prstiju, hod na prstima i petama, hod na bočnim, spoljnim ivicama stopala, hod po neravnom tlu. Uvežbavajte ravnotežu: stojite na jednoj, potom drugoj nozi sa otvorenim pa zatvorenim očima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading