OVO UVEK MORATE IMATI KOD SEBE Čuva od tuge i  alergije, briše bore, celulit i strije
Foto: Pixabay

Smilje zovemo "besmrtnica" zato što njegovi cvetovi u obliku loptica baš nikada ne venu. Krasi ga još jedno istorijsko i očaravajuće ime -"helikrisum", što na grčkom znači "sunčevo zlato".

Rimski prirodnjak iz prvog veka, Plinije Stariji, zapisao je da se ovaj mali zlatni cvet pleo u vence za krunisanje bogova. Na jeziku cveća, smilje simbolizuje večnu, beskrajnu ljubav, a blagodeti organskog eteričnog ulja, koje se dobija iz ove čudesne biljke, višestruke su za ljudski organizam. 

Višestruka primena smilja

Ovo ulje je dragocen saveznik u borbi protiv znakova starenja kože, crvenila, ekcema, bubuljica… Podiže tonus kože i ublažava bore. Moćna je potpora za poboljšanje stanja otoka, modrica, uboja, ožiljaka, celulita i strija.

Stimuliše cirkulaciju krvi u koži, i snažno je regeneriše. Tradicionalno se koristi kao podrška kod psiholoških trauma, ali i kao pomoć u jačanju koncentracije, stabilnosti i uravnoteženja ličnosti.

Tradicionalnoj primeni pripada i lečenje infekcija respiratornog trakta, kao što su astma i hronični bronhitis, čišćenje pluća (deluje kao mukolitik), ali se primenjuje i protiv glavobolje, migrene, opekotina na koži i alergija.

Možete, recimo, i da ga dodate u svoje preparate za kožu kao aromu, parfemski ili dodatak za kondicioniranje. Zbog svog divnog mirisa, eterično ulje smilja se koristi kao miris u sapunima, u kozmetici i parfemima…

Ovaj period godine, nažalost prate jake alergije, što naglašava potrebu za prirodnim antialergijskim sredstvima.

Recepti protiv alergije

Melem od 3 eterična ulja

Potrebno je

* 30 kapi organskog eteričnog ulja smilja

* 30 kapi organskog eteričnog ulja rimske kamilice

* 50 ml organskog hladno ceđenog ulja crnog kumina

Priprema

Ovim melemom masirajte padine nosne kosti, sinuse, grudni koš dva do četiri puta dnevno tokom trajanja simptoma, maksimalno pet dana.

Ponavlja se, ako je potrebno, dva dana kasnije, imajući u vidu da su periodi polena kratki i često praćeni kišnim danima, kada alergija nije tako izražena.

Mešavina za pročišćavanje vazduha

Potrebno je

* 3 kapi rimske kamilice

* 2 kapi matičnjaka

Upotreba

Ovu mešavinu organskih eteričnih ulja sipajte u difuzer i prečišćavajte ambijentalni vazduh 15 minuta na sat, tokom perioda u kome ste skloni alergijama.

Rešenje za strije i opekotine od sunca

Osim što je fantastičan antialergen, poznato je i umirujuće dejstvo  organskog eteričnog ulja smilja, tako da ga to može učiniti prijatnim za upotrebu na svežim, izraženim strijama, koje često iritiraju, svrbe i bole, a i ne izgledaju nimalo lepo. Pored ostalog, ono daje strijama prostor koji joj je potreban da pravilno zarastaju bez osipa i iritacija.

Na našem tržištu je dostupno i hladno ceđeno ulje vučjeg trna, koje pored velikog udela vitamina C, ima i vitamina E, koji leči oštećene ćelije kože (strije) i podstiče pojavu novih ćelija kože, što, vremenom, uzrokuje da ožiljci znatno izblede. Oba hladno ceđena ulja su moćni antioksidansi čime upotpunjuju eterična ulja smilja i rimske kamilice u blagotvornom dejstvu protiv strija.

Tretman opekotina od sunca je bitan u periodu kada našu kožu dugo izlažemo dejstvu sunčevih zraka. Ovde pomenuto protivupalno, umirujuće, regenerišuće i hidratantsko delovanje organsko eterično ulje smilja igra odlučujuću ulogu. Preporučujemo kombinaciju sa organskim eteričnim uljem rimske kamilice, organskim eteričnim uljem lavande (po pet kapi) i hladno ceđenim uljem jojobe (do 50ml).

Preporučuje se za ekcem

Organsko eterično ulje smilja je veoma efikasno u pogledu ekcema. Organsko poreklo i to što je čista, prirodna materija koja stimuliše regeneraciju kože, ima antivirusno, antibakterijsko dejstvo što je za ekcem vrlo bitno uz protivupalno i antialergijsko delovanje.

Uobičajeni današnji tretmani samo ublažavaju simptome i ne utiču na koren problema.

Osim toga, sve je jasnija veza ekcema sa stresom i napetošću.

Zato je važno primeniti pravi tretman.

Prvi korak je smirivanje i opuštanje udisanjem para organskih eteričnih ulja: matičnjaka, lavande…

Drugi korak je nanošenje na ekcem mešavine organskih eteričnih ulja smilja, rimske kamilice i timijana linalolskog sa nevenovim uljem.

Recepti protiv ekcema

Korak I: Smirivanje i opuštanje

U difuzer (isparivač) sipati 2 - 3 kapi jednog od organskih eteričnih ulja matičnjaka, lavande, timijana linalolskog ili rimske kamilice

Korak II: Melem i nanošenje

Potrebno je

Organska eterična ulja:

* 1 kap smilja, 1 kap rimske kamilice, 1 kap timijana linalolskog

Umešati u:

* nevenovo ulje - 97 kapi

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading