ČAJ OD LOVORA I PIVA ČISTI PLUĆA Oslobodite se sluzi i toksina za 72 sata
Foto: Youtube/Printscreen

Uporni kašalj je karakterističan simptom bakterijskih ili virusnih infekcija disajnih organa, koji je praćen gustim sekretom u grlu, sinusima i plućima, koji je zalepljen za zidove naših bronhija i veoma se teško izbacuje.

Izuzetno lekovita biljka za lečenje prehlada i upale disajnih puteva, koju mi inače koristimo kao začin, jeste lovorov list.

"Lovorov list je, pored naših tradicionalnih biljaka, poput majčine dušice, nezamenljiv kod problema sa disajnim putevima jer ima jako antiseptičko dejstvo. Prebogat je vitaminima i mineralima, čak i selenom, za koji se smatra da je izuzetan u prevenciji mnogih, pa i najtežih oboljenja. Može se koristiti kao čaj ili sirup jer je blagotvoran za čišćenje pluća, naročito kod pušača, za lečenje bronhitisa i upala grla, ždrela i kompletnog respiratornog trakta. Sitno se izdrobe tri do četiri listića lovora, potope u tri decilitra vode i ostave da ključaju desetak minuta, kada ispari trećina vode", Aleksije Mladenović, travarka.

Nakon toga, čaj treba ostaviti da odstoji desetak minuta, procediti i tu šolju čaja piti, iz dva do tri puta tokom dana, uz kašičicu meda i malo propolisa, uz krišku limuna ili list rozetle, prema ukusu, da bi mu ublažilo gorčinu. Ko iz zdravstvenih razloga ne može ili ne voli slatke napitke, može u ovaj čaj ubaciti malo soli ili bukvalno mrvicu kocke za supu, kao što ja to često činim, jer mi je na taj način najbolji.

Pored čaja, Aleksija Mladenović pravi još jedan zanimljiv napitak od lovorovog lista.

"Sirupom koji sam pila pored redovne terapije, od lovorovog lista i piva, ubrzala sam saniranje veoma jake prehlade i upale pluća", kaže naša sagovornica.

"Ovaj sirup se pravi na dva načina: jedan sa vodom, a drugi sa pivom, i on sadrži najviše vitamina grupe B. Sa pivom se pravi tako što se sto grama šećera karamelizuje, dok ne dobije lepu zlatnu boju, prelije sa jednom limenkom piva i doda deset većih listova usitnjenog lovora".

Mora se pripremati u malo dubljoj posudi jer pivo dobro zapeni, te može da prekipi. Kada proključa i malo se ukuva, ostavi se da vri petnaest minuta na tihoj vatri. Treba ga prohladiti na sobnoj temeraturi i dodati mu nekoliko kolutova limuna, propolisa, meda - naglašava Aleksija Mladenović i zaključuje:

"Ohlađen sirup procediti, sipati u staklenu flašu ili teglu i držati u frižideru. Konzumira se do dve supene kašike, dva do tri puta tokom dana. Postupak za pravljenje sirupa od lovora sa vodom potpuno je isti, samo što se umesto piva u karamelizovani šećer sipa šest decilitara vode. Sirupi se mogu bez problema davati i deci jer sadrže brojne vitamine i minerale, a blagotvorno i umirujuće deluju i na stomačne probleme".

Bonus video:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading