Lakše ćete se osećati: Rešite se nadutosti stomaka u kratkom roku
Foto: Shutterstock

Za rešavanje problema nadutosti potrebno je pre svega poštovati mere prevencije koje će vam pomoći ne samo kod suzbijanja nadutosti, već i kod celokupnog uticaja na zdravlje.

Topla voda i limun – Ujutro popijte čašu tople vode u koju ste dodali limunov sok – tako razbuđujete probavni sistem i doprinosite njegovom boljem radu.

Bez mleka – Ako se osećate naduto posle konzumiranja mlečnih proizvoda, izbacite jogurt i pavlaku iz prvog jutarnjeg obroka.

Jutarnja joga – Neki položaji ove drevne veštine pomoći će radu probavnog sistema.

Tropsko voće – Ananas i papaja sadrže enzime koji pomažu kod nadutosti tako što razgrađuju proteine i olakšavaju probavu.

Sporije jedite – Žvačite lagano i temeljno kako biste smanjili nadutost.

Pijte više vode – Ako pijete dovoljno vode, eliminisaćete toksine i višak soli iz organizma.

Jedite vlakna – Trebalo bi da unesete 25 do 30 grama vlakana dnevno, pa u svakodnevnu ishranu uvrstite avokado, maline i kruške.

Preskočite desert – Preskočite deserte koji obiluju šećerom i birajte sveže voće koje sadrži vlakna i vodu.

Popijte čaj – Začini poput cimeta i đumbira čiste organizam, a čaj od nane deluje umirujuće.

Peršin prirodni lek za creva – Peršin pomaže u regulaciji probave i umiruje grčeve i plinove. Možete ispijati čaj od svežeg ili sušenog peršina ili ga jednostavno koristiti kao začin u prehrani.

Čaj protiv nadutosti

Čaj od mente učinkovit je lek protiv plinova i nadutosti. Ulje mentola u čaju od metvice ima brojne prednosti. Smanjuje grčenje mišića i pomaže u ispiranju plinova smanjenjem nadutosti.

Sastojci peperminta omogućuju propuštanje plina, a ne nakupljanje, uzrokujući bol u trbuhu i rastezanje.

Skuhajte čaj od mente i ostavite 5-10 minuta. Popijte čašu čaja od mente pre spavanja kako biste poboljšali probavu i sprečili nadutost.

Čaj od đumbira

Đumbir je pouzdana namirnica kako se brzo rešiti nadutosti i nadimanja. Obični čaj od đumbira vrlo je učinkovit protiv ovih problema. Đumbir pojačava salivaciju i stvaranje žuči, što poboljšava probavu. A gingeroli i shogaoli prisutni u đumbiru smanjuju plin i grčeve povezane s njima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading