Veoma važan nutrijent: Šta se dešava u organizmu ako dođe do nedostatka vitamina K?
Foto: Shutterstock

Vitamin K otkriven je 1929. godine kao esencijalni nutrijent za koagulaciju krvi, odnosno zgrušavanje krvi.

Vitamin K je stomatolog Veston Prajs, koji je proputovao svet početkom 20. veka, proučavajući odnos između ishrane i bolesti u različitim populacijama.

Postoje dve glavne vrste vitamina K. Vitamin K1 dolazi iz biljaka, posebno lisnatog zelenog povrća poput spanaća i kelja. Vitamin K2 se prirodno stvara u crevnom traktu i deluje slično kao K1.

Vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji. Zgrušavanje je proces koji pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja unutar i izvan tela. Vašem telu je potreban vitamin K da bi proizvodio proteine koji rade tokom procesa zgrušavanja. Ako vam nedostaje vitamin K, vaše telo nema dovoljno ovih proteina.

Može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti

Nagomilavanje kalcijuma u ​​arterijama oko srca je ogroman faktor rizika za srčana oboljenja. Sve što može da smanji nakupljanje kalcijuma može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Veruje se da vitamin K pomaže tako što sprečava taloženje kalcijuma u ​​vašim arterijama.

Pozitivno deluje na zdravlje kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze

Osteoporoza znači “porozne kosti” i sve češći je problem danas. Posebno se primećuje kod starijih žena i snažno povećava rizik od preloma. Vitamin K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading