Ima antibakterijska svojstva: Iskoristite sodu bikarbonu u borbi protiv afti
Foto: Pixbay

Mali, bolni čirevi u ustima, poznati kao afte, javljaju se često. Mnogi misle da je razlog prvenstveno pad imuniteta, ali je primarni uzrok prisustvo nekih bakterija, odnosno infekcije. Pojavljuju se u unutrašnjosti usne duplje i nisu zarazne, ne prenose se. Neka istraživanja kažu da soda bikarbona može da pomogne kod smirivanja simptoma kada se pojave afte. Ublažava bol, afte će da zarastu i nestanu brže.

Recept je jednostavan. Sipajte 1/2 kašičice sode bikarbone u pola čaše tople vode. Možete, za jači efekat, da dodate nekoliko kapi limuna, limete ili nekog eteričnog ulja. Gutajte polako, zadržavajući kratko tečnost u ustima. Ponavljajte nekoliko puta dnevno, dok ranica od afte ne zaraste i ne nestane.

Oralna higijena je važna u cilju izbegavanja infekcija usne duplje, uključujući zube i desni. Uz redovnu higijenu zuba, paste bez parabena i konac, treba koristiti i tečnosti za ispiranje usta. Na taj način sredstvo za čišćenje dopreće do zabačenih uglova usta i pukotina zuba, desni i jezika. Mnogi za onu namenu koriste sodu bikarbonu i kako kažu, ima efekta. Pored toga što osvežava dah, ima i antibakterijska i antimikrobna svojstva. To će pomoći uništavanju bakterija koje se u ustima množe usled ostataka hrane. Jedno istraživanje je pokazalo da soda bikarbona nije značajno smanjila nivo oralnih bakterija. Uz to, neutrališe mirise i povećava ukupnu pH vrednost u usnoj duplji. Recept ze pripremu je isti kao i za afte.

Soda bikarbona izbeljuje zube

Soda bikarbona je provereno sredstvo za izbeljivanje zuba. Iskustva onih koji su je koristili kažu i da pasta za zube sa sodom bikarbonom ima jači efekat na izbeljivanje zuba i uklanjanje naslaga kamenca. Soda bikarbona ima svojstva koja daju mogućnost da se bolje razgrade molekuli koji prave mrlje na zubima. Već spomenuto, njene antibakterijske i antimikrobne moći pomažu u borbi protiv štetnih bakterija koje se talože na zubima i u ustima.

Na četkicu za zube nanesite sodu bikarbonu i pažljivo prelazite preko zuba, desni i jazika. Ako ste imali neke bakterije ili gljivice, poput kandide, obavezno posle nekog vremena promenite četkicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading