Obratite pažnju! Ovo su simptomi koji ukazuju da je došlo do oštećenja jetre
Foto: Shutterstock

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminiše toksine. Takođe, ona filtrira krv iz creva i obrađuje i sprema hranjive supstance koji se pretvaraju u energiju.

Detoksikacijski proces kojeg jetra izvodi ima dva koraka - prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulama zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma.

Drugim rečima, jetra je vrlo zaposleni organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno raditi.

Šećerna bolest ili dijabetes

 Ovo je stanje koje se često povezuje s bolestima jetre, ističe stručnjak, dr. Stephen A. Harrison. Radi se o stanju kada telo nije u mogućnosti kontrolisati šećer u krvi što znači da će ga biti previše u njoj.

Pretilost

Pretilost je još jedno stanje karakteristično za osobe koje imaju oštećenu jetru. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 42 posto Amerikanaca se smatra pretilima, što znači da se radi o indeksu telesne mase iznad 30.

Hipertenzija

Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definiše kao vrednost sistoličkog „gornjeg“ pritiska trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog pritiska trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubicom“ jer često nema očite simptome. Osim što oštećuje krvne žile, povišeni krvni pritisak takođe može oštetiti mozak, oči i bubrege. Prema rečima dr. Harrisona, jedno je od tri glavna stanja koja se povezuju s bolestima jetre.

Crna akantoza ili Acanthosis Nigricans

Bolesti jetre će se često klinički manifestovati kroz razne kožne probleme, a jedan od njih je i crna akantoza. Naziv je to za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela koža se može i zadebljati.

Paučinaste vene

 
Paučinaste su vene male krvne žile na površini kože, koje se prepoznaju po ljubičastim, plavim ili crvenim crtama. Slične su proširenim venama, ali su manjih razmera i ne mogu se napipati. Paučinaste vene češće nastaju kod žena nego u muškaraca, a mogu ih izazvati razni čimbenici uključujući anamneza, problemi s cirkulacijom, starost, trudnoća, izloženost suncu i pretilost, ali može biti i kožni problem koji je povezan s oštećenjem jetre.

Žutica

Žutica, poznata i kao žutilo beonjače ili kože. Nastaje kada jetra više nije u mogućnosti proizvoditi bilirubin, prirodnu hemikaliju koju proizvode crvena krvna zrnca, pa se ona nakuplja u očima i na koži. Ovo je simptom ozbiljnije bolesti jetre, a može doći i do zatajenja.

Nadimanje stomaka

Ovo može biti još jedan znak napredne bolesti jetre, a radi se o povećanom nadimanju oko područja stomaka ili donjih ekstremiteta, ističe dr. Harrison.

Mentalne poteškoće

Bolesti jetre se mogu manifestovati i na mentalno zdravlje, pa se može dogoditi i da primetite kako zaboravljate ili više niste „skroz svoji“.

Što napraviti ako primetite ovakve promjene?

„Ako primećujete bilo koje od ovih simptoma, svakako odmah potražite lekarsku pomoć, a sve pretrage koje ćete napraviti će i pokazati radi li se o bolesti jetre“, savetuje Harrison.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading