OBAVEZNO PROBAJTE OVU MISTERIOZNU BILJKU Smanjuje stres, štiti od infekcija, odlična za želudac, kožu
Foto: Shutterstock

Bez obzira da li volite njegov ukus ili ne, sladić je jedan od najpoznatijih prirodnih slatkiša u prodavnicama širom sveta. Pored specifičnog ukusa, ova biljka, posebno koren, hiljadama godina se koristi i kao sastojak u biljnoj i tradicionalnoj medicini.

Koren sladića je jedan od najstarijih dokumentovanih biljnih lekova koji datira iz 4.000 godina pre nove ere. Ima prirodno sladak ukus zahvaljujući jedinjenju zvanom glicirizin koje je oko 50 puta slađe od običnog šećera. Jedna od najvećih prednosti sladića je njegova sposobnost da umiri želudačne i stomačne bolesti, uključujući čir na želucu, žgaravicu i druge.

Umesto kafe možete konzumirati čaj od korena sladića, nakon čega ćete primetiti pozitivne promene u organizmu. Koren ove biljke je odličan izvor korisnih biljnih jedinjenja kao što su fenolne kiseline, flavonoidi, flavani i izoflavini, a kada se konzumiraju, ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju stresa.

Koren sladića je i danas veoma važna biljka u medicini zbog svog dejstva na stres i regulaciju kortizola, hormona koji normalizuje funkcije nadbubrežnih žlezda, smiruje um i podstiče racionalno razmišljanje.

Vašem telu može ponekad biti potrebna dodatna podrška za upravljanje stresom, pa preporučujemo da razgovarate sa svojim lekarom o upotrebi ove biljke. Takođe se kaže da sladić pomaže kod prehlade i simptoma sličnih gripu, a koristi se i kao lek za respiratorne probleme.

Takođe se koristi za lečenje uobičajenih kožnih problema kao što su dermatitis, ciste i ekcem.

Priprema čaja od sladića

Iseckajte koren sladića, a zatim ga stavite u posudu sa ključalom vodom. Pustite da provri i sklonite sa vatre. Posle dvadeset minuta čaj procedite i dodajte kašičicu meda.
BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading