Muče vas gasovi i nadimanje? Ovo će umiriti creva i ojačati imunitet
Foto: Shutterstock

Sindrom iritabilnog kolona ili nervozna creva, kako se još naziva, hronični je funkcionalni poremećaj nervnog sistema debelog creva (kolona). Najčešći simptomi su bol u stomaku i dijareja, zatvor, pa čak i smena proliva i zatvora. Ovaj sindrom umnogome smanjuje kvalitet života i utiče na česte izostanke s posla, pa tako delom i na egzistenciju.

Iako je tačan uzrok sindroma iritabilnog kolona još nepoznat, nedavna istraživanja ukazuju na to da ga mogu izazvati disbalans u mikrobioti (skup mikroorganizama koji nastanjuju digestivni trakt) i poremećena ravnoteža crevne sluzokože koja, kada radi pravilno, zadržava štetne materije u crevima i pomaže nutrijentima da dospeju u krvotok. Upravo zbog te činjenice ispituje se kako bi obnova mikrobiote pomogla lečenju sindroma.

Probiotici odbacuju štetne bakterije, a zadržavaju hranljive materije

Od uravnoteženog odnosa raznih vrsta bakterija u digestivnom traktu. Kad je taj odnos narušen, javljaju se razni problemi s varenjem, moguće i sindrom nervoznih creva.

Probiotici, to jest dobre bakterije, mogu da pomognu da se uspostavi poremećen balans mikrobiote. Najčešći probiotici koji se koriste za tretman nervoznih creva svrstavaju se u dve velike grupe: laktobacili i bifidobakterije. Za njih se veruje da pomažu digestivnom traktu. Između ostalog, jačaju crevnu sluzokožu, pomažu imunom sistemu da odbaci štetne bakterije i zadrži hranljive materije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading