OKREPLJUJU, JAČAJU IMUNITET, USPORAVAJU STARANJE... Dr Vukomanović upozorava Srbe da ne kupuju "vitaminske infuzije", "najveće žrtve prevare su teško bolesni i lakoverni"

alo.rs/S.Ć. | Žena 18.03.2022 10:11

Pevačica Anabela Atijas, objavila je fotografiju na koja sedi sa braunilom u ruci dok joj frizer namešta kosu: I njenih koleginica sa estrade Marta Savić i Marina Visković, pojavile su se na Instagram profilima koji nude usluge davanja „vitaminskih infuzija"

Foto: Printscreen/RTS

Na sve većem broju Instagram profila nudi u Srbiji se  "vitaminska infuzija", a lekari upozoravaju da nema dovoljno naučnih dokaza da će ubrizgavanje vitamina pomoći, ali i da nestručna intervencija može da ugrozi zdravlje.

Pevačica Anabela Atijas, objavila je fotografiju na koja sedi sa braunilom u ruci dok joj frizer namešta kosu: I  njenih koleginica sa estrade Marta Savić i Marina Visković, pojavile su se na Instagram profilima koji nude usluge davanja „vitaminskih infuzija".

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

 

Oglašivači tvrde da infuzije koje nude imaju širok spektar pozitivnih efekata - navodno omogućavaju najbrže okrepljenje i uspešniji oporavak od bolesti i operacija, jačaju imunitet, usporavaju starenje, pomažu kod simptoma mamurluka i bržem odmoru nakon žurke, smanjuju simptome depresije, pa čak i doprinose većoj izdržljivosti prilikom seksualnih aktivnosti.

Ipak, primarijus dr Predrag Vukomanović, specijalista toksikološke hemije upozorava koliko je opasno primati infuziju bez preporuke i nadzora lekara. On je u Jutarnjem programu RTS-a objasnio da je supstanca koja se daje direktno u krvotok, 100 odsto bioraspoloživa jer ne prelazi bilo kakve barijere i direktno je raspoloživa.

"Infuziju smeju da daju samo i isključivo licencirani lekari i medicinske sestre i to, po preporuci, u zadravstvenim ustanovama, mada ukoliko lekar proceni, infuzija se može dati i u kućnim uslovima", naglašava dr Vukomanović.

Infuzije su bistri rastvori koji najčešće u sebi sadrže različite elektrolite - fiziološki rastvor i slično, ili mogu sadržati različiti procenat glukoze.

"Pored toga, u infuziji se mogu naći i određeni lekovi, antibiotici i vitamini. Infuziju daje i propisuje isključivo stručna osoba, odnosno lekar. Svaka druga primena infuzije, bilo da je polivitaminska ili bilo koja druga je potpuno neregularna i zakonski zabranjena", ističe doktor.

Kada se govori o vitaminima koji smeju da se nađu u infuziji, to su samo i isključivo hidrosolubilni vitamini, odnosno vitamini rastvorljivi u vodi, a to su vitamin C i vitamini iz grupe B.

"Ono što nikako ne sme da se nađe u infuziji to su bilo kakvi obojeni rastvori, čestice koje mogu da uđu u krvotok i izazovu eventualno emboliju. Zatim ne mogu da se nađu liposolubilni vitamini ni u kom slučaju. To su vitamini koji su rastvorni u mastima, vitamini A, D, E i K", naglašava toksikolog.

Dr Vukomanović je upozorio da svaki licencirani lekarima svoje ime, prezime i ustanovu u kojoj ordinira.

"Te vitaminske bombe imaju već definisan sastav i jačinu, a potpuno je nenormalno da lekar bez prethodnog pregleda daje već pripremljen koktel u infuziji", ističe doktor.

Ovaj vid reklamiranja lekova je zakonom zabranjen. Postoje tačno definisana pravila kako se, kada i šta može reklamirati. Mogu se reklamirati isključivo lekovi koji se mogu uzeti bez lekarskog recepta, a vitamini koji ulaze u sastav tih infuzija koje se reklamiraju na društvenim mrežama, oni su svi registrovani kao lekovi i ni u kom slučaju se ne smeju reklamirati.

Ove oglase uglavnom naručuju najteži bolesnici, ali i njihove porodice koje u stanju očaja žele da pronađu spas, smatra dr Vukomanović. To je upravo prostor gde rade i vrlo dobro vršljaju prevaranti, ljudi bez morala, koji na tuđoj muci dosta zarađuju, iako su sigurni da to što prodaju apsolutno nema nikakvog efekta.

BONUS VIDEO

Expand player
Pogledajte više