RECEPT ZA ZMAJEV TONIK Sadrži moćne sastojke koji dižu imunitet, pokreću varenje, cirkulaciju
Foto: Pixabay

Zmajev ili vatreni tonik posebno je cenjen među travarima. Sadrži moćne sastojke koji podižu imunitet, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo i jako pokreću cirkulaciju i varenje.

Posebno je poznat da sprečava upale, prehlade i maksimalno skraćuje njihovo trajanje. Imajte na umu da je potrebno oko mesec dana da sazri.

Sastojci: 

1 šolja oljuštenog i na kockice iseckanog korijena đumbira, 1 šolja oljuštenog i na kockice iseckanog korena rena, 1 šolja oljuštene i na kockice iseckane kurkume ili 1 šolja đumbira i 1 šolju rena (dodatno), 1 šolja belog luka, iseckanog, 2 neprskana limuna, jabukovo sirće (oko pola litra), med po ukusu

dodaci po želji: Nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili majčine dušice (po izboru), 1 kašičica crnog bibera

Priprema:
Stavite đumbir, ren, luk, bijeli luk, ljute papričice i sok od limuna sa narendanom korom u teglu. Položite ih lagano, tako da tegla bude oko trećinu puna. Stavite teške korenove na vrh, koji će papričice i ostalo bilje koje pluta povući na dno.

Sipajte izdašnu količinu jabukovog sirćeta preko korenova i povrća. Svi sastojci treba da budu prekriveni tečnošću kako bi se sprečilo kvarenje. Imajte na umu da će masa upiti deo tečnosti, pa sipajte malo više.

Ako koristite metalni poklopac, pre njega stavite papir za pečenje ili gazu. Čuvajte na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi dve do četiri nedelje, najbolje mesec dana.

Kada je Zmajev tonik gotov, dobro promešajte, a zatim procedite pomoću gaze ili fine cediljke, dodajte med po želji i držite u frižideru ili na suvom i hladnom mestu. Tonik može dugo da traje.

Kako uzimati Zmajev tonik?
Mnogi ljudi uzimaju ga preventivno jednu do dve kašike dnevno ili svaka tri do četiri sata ako su prisutni simptomi upale, prehlade ili gripe.

Evo još nekih načina korišćenja:

Kao zdrav napitak – ispije se jedna doza (oko 30 ml) u maloj čašici,

Kao čaj: udišite paru dok pijuckate – tako smanjujete otečenost i začepljenost nosne sluznice,

Kao sok za decu – najbolje je služiti malu količinu pomešanu sa sveže ceđenim sokom od pomorandže ili limuna, Kao marinadu ili preliv za salatu.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading