OVAJ ORGAN JE PRVI NA UDARU Lekari otkrili kako omikron ulazi u telo, evo kako da se zaštitite
Foto: Shutterstock

Omikron, soj korona virusa je postao dominantan u svetu, na dnevnom nivou se zarazi na nekoliko desetina, a ponegde i stotina hiljada ljudi. Domaći stručnjaci kažu da se pik ovog talasa očekuje sredinom februara, nova mutacija se širi poput požara, ali na sreću najčešće izaziva blažu kliničku sliku.

Kako se omikron tako lako prenosi? Nedavne studije pokazuju da ova mutacija koristi "kapiju" našeg tela koja je najpogodnija za ulazak virusa u telo, a to je sluzokoža oka. Kao i na početku pandemije, stručnjaci ističu važnost pranja ruku i izbegavanje dodirivanje očiju, baš iz tog razloga. 

Ovu sposobnost lakše infekcije preko sluzokože oka stručnjaci povezuju ne sa nekim posebnim karakteristikama ove mutacije, već sa njegovom primarnom osobinom, a to je veća zaraznost. A sluzokoža oka je u tom slučaju najosetljivija i omogućava lakši ulaza virusa u telo.

Način ulaska omikrona u telo nije u vezi sa težinom kliničke slike, napominju stručnjaci. Takođe, ističu i da ne postoji veza između težine bolesti i duplog zaražavanja, odnosno situacije kada se osoba dva puta inficira koronom.Kako kažu, sve zavisi od imunološkog sastava organizma. 

Ranije su genetičari izjavili da oči mogu da posluže kao "kapija" za prodiranje omikrona u  telo, pa ne iznenađuje što je jedan od simptoma infekcije ovom mutacijom, pored suvog grla, kašlja, bolova u mišićima i konjuktivitis.

Savet stručnjaka je da pored maske i obavezne distance, nosite naočare kako biste smanjili rizik od infekcije. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading