NE SADRŽI GLUTEN, ČUVA SRCE I UMANJUJE HOLESTEROL Bademovo brašno je izvor zdravlja
Foto: Shutterstock

Sirovi bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma.

Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin.Postoje dve vrste badema: slatki (Prunus amvgdalis dulcis) i gorki badem.

Što se upotrebe u kulinarstvu tiče,rasprostranjen je slatki badem koji se može jesti bez ikakvih dodataka, sirov ili pečen, a od njega se prave i mleko, puter, ulje i brašno.

Postoje dva načina pripreme brašna:

Jedan podrazumeva mlevenje celog ploda badema sa sve kožicom, dok se u drugom slučaju kožica skida i unutrašnjost praktično blanšira.Razlika je u tome što bademovo brašno pripremljeno blanširanjem ima znatno mekšu teksturu, što vam daje više izbora kada se radi o pripremi raznih dezerta. 

U svega 30 grama badema ima:

Kalorija: 138;

Masti: 11 grama (7 grama mononezasićenih, zdravih za srce, i manje od 1 gram zasićenih masti);
Proteina: 5 grama;
Ugljenih hidrata: 6 grama;
Vlakna: 3 grama;
Holesterol: 0.

Zbog svog sastava je savršeno rešenje za saniranje i prevenciju velikog broja zdravstvenih problema poput povećanog holesterola, gojaznosti, bolesti srca, bolesti i slabljenje kostiju.

Bademovo brašno se može upotrebljavati u svakom slučaju kao zdravija supstitucija običnog, pšeničnog brašna.I ne samo da je zdravija, nego i bolja varijanta i od pšeničnog i integralnog brašna jer svu hranu čini još ukusnijom, a teksturu čvršćom i prijatnijom za nepce.

Bademovo brašno, za razliku od pšeničnog, najpre nema glutena, što ga čini znatno zdravijom varijantom.Sa druge strane, mnogi se u ovim slučajevima okreću integralnom brašnu, ali, pri spremanju raznih poslastica i kora za torte, integralno brašno uglavnom kvari teksturu, zbog čega se bademovo brašno smatra savršenim rešenjem. Ono o čemu morate voditi računa je da se bilo koja vrsta bademovog brašna mora isključivo čuvati u frižideru do sledeće upotrebe.

Bademovo brašno sa opnom

Priprema ove vrste bademovog brašna je veoma jednostavna.Sve što je potrebno da uradite jeste da jednostavno sameljete očišćen badem i brašno je spremno za upotrebu.Bademovo brašno koje se priprema sa korom je svetlo braonkaste boje i ima grubu teksturu.Čuva se u kesi ili tegli u frižideru.

Bademovo brašno bez opne

Ova vrsta bademovog brašna je takođe laka, ali zahteva malo više vremena. Staviti šerpu sa vodom i zagrejati do ključanja.Dodati sirov badem i ostaviti da sve zajedno ključa još 2 minuta.Presipati bademe u cediljku, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro iscede.

Nakon što se bademi iscede od viška vode, punu šaku badema prebaciti u kuhinjsku krpu i preko krpe ih trljati dok im se opna ne oljušti.Proces ponavljati dok svi bademi ne budu bili oljušteni.Oljuštene bademe rasporediti na pleh i sušiti u rerni na niskoj temperaturi.Nakon sušenja, bademe samlesti u multipraktiku vodeći pri tom računa da ne preterate sa mlevenjem kako se brašno ne bi pretvorilo u puter.Mleveni badem prosejati kroz fino sito, a sve što ostane u situ vratiti u multipraktik i ponoviti proces.Bademovo brašno pravljeno od badema bez opne ima veoma mekanu teksturu i beličastu boju, a najbolje rešenje je čuvati ga u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading